Sve žešći sukobi muslimana i katolika: UN odobrio slanje europskih snaga u Srednjoafričku Republiku

Screenshot: YouTube

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je odobrilo slanje europskih vojnika u Srednjoafričku Republiku, u kojoj francuski i afrički mirovnjaci muku muče da zaustave sve žešće sukobe muslimana i kršćana.

Gotovo milijun ljudi, odnosno četvrtina ukupnog broja stanovnika SAR-a pobjegla je pred sukobima koji su počeli u ožujku 2013. kad je muslimanska organizacija Seleka preuzela vlast u toj većinski kršćanskoj zemlji. Ubijeno je najmanje dvije tisuća ljudi.

UN je upozoravao da bi sukob u toj nekadašnjoj francuskoj koloniji mogao prerasti u genocid, Francuska je u prosincu poslala 1600 vojnika u pomoć mirovnim snagama Afričke unije (u SAR-u je pet tisuća vojnika AU-a), a prošli tjedan je i EU pristao poslati petstotinjak vojnika.

Francuski veleposlanik u UN-u Gerard Araud izjavio je da će europske snage od francuskih preuzeti zaštitu stotinu tisuća prognanika koji su se sklonili na aerodrom glavnoga grada Banguija.

Zasad se još ne zna koje će europske zemlje dati vojnike niti kad će oni stići u SAR.

U veljači će glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon predati Vijeću sigurnosti izvještaj o tome kakva bi mogla biti vjerojatna UN-ova misija. Neki zapadni diplomati i UN-ovi dužnosnici kažu kako Afrička unija traži jednu godinu za zaustavljanje toga sukoba. Araud kaže kako je UN-ova mirovna misija nužna, ali "moramo o tome razgovarati s AU-om i nećemo stvoriti UN-ove snage bez... Potpore Afričke unije".

"Maksimalni broj od šest tisuća vojnika iz AU-a sad se smatra premalenim jer je, iskreno, stanje veoma, veoma teško, a zemlja je golema. Zato (UN) drži kako je nužno najmanje deset tisuća vojnika", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara