Svi očekuju novi pad BDP-a osim hrvatske vlade

Svi očekuju novi pad BDP-a osim hrvatske vlade

Ilustracija: Index

HRVATSKI BDP u prvom kvartalu ove godine pao je za 0,3 posto, procjena je osam makroekonomista koji su sudjelovali u anketi agencije Hina. Jedan od ispitanika očekuje rast od 0,2 posto, dvoje stagnaciju, a ostali pad između 0,3 i 0,5 posto.

Iz Vlade i HNB-a se, s druge strane, nadaju rastu BDP-a. Hrvatska narodna banka već je objavila prognozu prema kojoj će BDP u prvom kvartalu porasti za 0,5 posto. Da se nada rastu BDP-a ranije je već najavio i potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Ovakve optimistične prognoze utemeljene su na rastu industrijske proizvodnje i izvoza početkom 2014. godine.

Čije su prognoze točne, saznat ćemo krajem idućeg tjedna, kada će prvu procjenu kretanja BDP-a objaviti Državni zavod za statistiku. Ukoliko se obistine predviđanja makroekonomista koji su sudjelovali u Hininoj anketi, bio bi to ipak znatno sporiji pad gospodarstva nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP pao za 1,2 posto.

Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni. BDP pada već devet kvartala za redom.

Sudeći po rastu rashoda državnog proračuna, u prvom je tromjesečju državna potrošnja porasla u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no nejasna je slika osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

Naime, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet u trgovini na malo u prva je tri mjeseca porastao oko 0,5 posto, no prema izvornim indeksima zabilježio je pad od otprilike 0,4 posto.

„Očekujemo blagi pad ili stagnaciju osobne potrošnje, zbog nastavka nepovoljnih trendova na tržištu rada, stagnacije plaća, visoke razine pesimizma i nastavka procesa razduživanja“, navodi se u anketi Hine.

Većina makroekonomista očekuje i daljnji pad investicija, na što upućuju podaci iz građevinarstva. U prva dva mjeseca obujam građevinskih radova bio je oko 10 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina makroekonomista i u cijeloj ovoj godini očekuje pad gospodarstva, i to nešto veći nego što su prvotno prognozirali.

Svi predviđaju pad osim Vlade

Prije tri mjeseca očekivali su pad BDP-a za 0,2 posto, a u najnovijoj anketi Hine osam makroekonomista procjenjuje da će gospodarstvo oslabiti 0,4 posto. Pritom njih troje očekuje stagnaciju gospodarstva, a ostali pad između 0,5 i 1 posto.

To znači da bi se recesija nastavila šestu godinu zaredom, a kao jednu od ključnih kočnica rastu u ovoj godini, ali i u srednjoročnoj perspektivi, makroekonomisti navode fiskalnu prilagodbu.

Ponajviše zbog fiskalne konsolidacije, koju od Hrvatske traži Europska komisija, mnoge su strane i domaće institucije smanjile procjene za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini.

Tako u najnovijim prognozama Europska komisija očekuje pad BDP-a za 0,6 posto, dok je još nedavno predviđala rast od 0,5 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) također očekuje pad za 0,6 posto, dok je u jesen prošle godine predviđao rast za 1,5 posto.

Početkom godine Ekonomski institut Zagreb predviđao je stagnaciju gospodarstva, da bi nedavno objavio da očekuje pad za 0,5 posto.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijim prognozama očekuje pad BDP-a za 1 posto, dok je još nedavno očekivala rast po toj stopi.

Tako je hrvatska Vlada, koja je nedavno smanjila procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini s 1,3 na 0,2 posto, ostala usamljena u procjenama da će u 2014. BDP porasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara