Svibanj usred ožujka: Ponedjeljak je bio najtopliji 17. ožujak u Zagrebu od 1882. godine

Foto: Guliver image/Getty images

POSLJEDNJIH desetak dana vrijeme se u Hrvatskoj, ali i u velikom dijelu Europe ustalilo. Za to je najviše zaslužna postojana kontinentalna anticiklona koja je tijekom ponedjeljka stabilno vrijeme održavala u velikom dijelu južne, središnje i sjeverozapadne Europe. Cijelu Skandinaviju i velik dio istočne Europe, s druge strane, pogađaju nove ciklone pa tamo vrijeme i dalje dolikuje kraju kalendarske zime, a mjestimice ima i snijega.

Vedre noći bez vjetra pogoduju prohladnim noćima u dijelu zemlje. Tako je slab mraz u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak zabilježen u kotlinama Like, Gorskog kotara, unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Drugdje su minimalne temperature bile većinom od 4 do 12°C. Sunce je već dovoljno ojačalo da jutarnja svježina vrlo brzo iščezne, a danju je zavladala toplina koja bi bila primjerenija samom kraju travnja ili svibnju, nego sredini ožujka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ponedjeljak je tako bio najtopliji dan dosadašnjeg tijeka godine u Hrvatskoj. Brojna su mjesta na Jadranu i unutrašnjosti zemlje zabilježila najvišu dnevnu temperaturu od 20 ili više stupnjeva Celzijevih. Zanimljivo je da je zbog više oblaka dio zapadne obale Istre bio najhladniji dio zemlje danas, gdje temperatura nije prešla 15°C, javlja Crometeo.

Najtopliji dio zemlje jučer je bilo šire karlovačko područje. Primjerice, u Karlovcu i Ogulinu temperatura je službeno prešla vrlo toplih 25°C. Vrlo topao dan u ožujku nije česta pojava. Ne čudi stoga da su u Hrvatskoj pali brojni dnevni temperaturni rekordi, a mjestimice i apsolutni rekordi za mjesec ožujak!

Primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Grič, u ponedjeljak je izmjereno 23,1°C, što je najviša datumska temperatura izmjerena od početka službenih meteoroloških mjerenja. Dosadašnji najtopliji 17. ožujak bio je onaj daleke 1882. kada je izmjereno 21,7°C.

Zavižan je također zabilježio datumski temperaturni rekord s izmjerenih 12,0°C. Jučerašnji maksimum od 11,8°C je zabilježen je 2004. godine. Još je samo jednom u povijesti mjerenja temperatura zraka na ovaj datuma bila dvoznamenkasta i to 17.3.1997. kada je izmjereno 10.2°C. O tome koliko je ekstremno bilo temperaturno odstupanje na Zavižanu najbolje svjedoči podatak da datumski prosjek za najvišu dnevnu temperaturu zraka (od početka službenih mjerenja do danas) iznosi 1,0°C, ali i ta je vrijednost podignuta zadnjih dvadesetak godina, inače je bio dosta niži. Srednja datumska maksimalna temperatura zraka za 17. ožujak u razdoblju 1961-1990. iznosi samo -0.3°C!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara