Švicarsko gospodarstvo petu godinu zaredom najkonkurentnije na svijetu, Hrvatska na 75. mjestu

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SVJETSKI gospodarski forum objavio je još jedan godišnji izvještaj o konkurentnosti svjetskog gospodarstva. Na samom vrhu ljestvice ekonomski najkonkurentnijih zemalja je Švicarska, dok je Hrvatska zauzela 75. mjesto od 148 zemalja. To je, u odnosu na prošlu godinu, pomak nabolje za šest mjesta, budući da je Hrvatska prošle godine bila rangirana kao 81.

Petu godinu zaredom Švicarska je na vrhu ljestvice zemalja s najkonkurentnijim gospodarstvom. Na drugom mjestu nalazi se Singapur, dok je na trećem mjestu Finska. Njemačka zauzima četvrto mjesto, što je pomak za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu. Slijede SAD, Švedska, Hong Kong, Nizozemska, Japan i na desetom mjestu Velika Britanija.

Članovi Svjetskog gospodarskog foruma napominju kako hrvatsko gospodarstvo još uvijek najviše koče neučinkovitost birokracija, korupcija, porezne stope i politička nestabilnost.

Od zemalja u regiji, od Hrvatske su lošije rangirane samo BiH (87. mjesto) i Srbija (101. mjesto), dok se Slovenija smjestila na 62. mjesto, Crna Gora na 67., a Makedonija na 73. mjesto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara