Svijet živi bolje nego ikad: Ekstremno siromaštvo ubrzano nestaje

Svijet živi bolje nego ikad: Ekstremno siromaštvo ubrzano nestaje

Foto: Shutterstock/Index

IMOVINA 1% najbogatijih, prema prema podacima organizacije Oxfam, od 2009. do 2014. porasla je s 44 na 48% svjetskog bogatstva, a 2016. trebala bi premašiti 50%. Sa druge strane, u 2014. je 80 posto najsiromašnijih kontroliralo tek 5,5 posto ukupnog svjetskog bogatstva.

Izvješće navodi i da više od milijardu ljudi živi od 1,25 dolara na dan.

>Oxfam: 1 posto najbogatijih iduće godine će posjedovati više od ostatka populacije

"Ovaj izvještaj samo je najnoviji u nizu dokaza da je nejednakost dosegnula šokantne ekstreme i nastavlja rasti. Vrijeme je da globalni lideri modernog kapitalizma, zajedno s našim političarima, počnu mijenjati sustav kako bi ga učinili inkluzivnijim, jednakijim i održivijim", poručuje Winnie Byanyima, izvršna direktorica Oxfama.

No, Oxfam istovremeno prešućuje činjenicu da, iako bogati postaju još bogatiji, globalno siromaštvo snažno pada, što ne ide u prilog uobičajenoj tezi da bogatstvo najbogatijih raste na račun siromašnih.

Udio ekstremno siromašnih po godinama (Izvor: World Bank)

Prepolovljen broj ekstremno siromašnih

Broj ekstremno siromašnih u zemljama u razvoju, koji žive sa manje od 1,25 dolara dnevno, prepolovljen je posljednjih desetljeća.

Udio ekstremno siromašnih 1990. iznosio je 47%, da bi do 2010. godine pao na 22%. Time je njihov broj u 25 godina smanjen za 700 milijuna.

Iako je podatak o svakom devetom stanovniku koji nema dovoljno hrane - točan, njihov broj također posljednjih desetljeća rapidno pada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 25 godina, njihov udio u ukupnom stanovništvu zemalja u razvoju, 1990. godine iznosio je 23,6%, da bi do ove godine pao na 11,8%.

Udio pothranjenih u zemljama u razvoju (Izvor: UN)

 

Kina stvara milijardere i istovremeno smanjuje siromaštvo

Oxfam i lijevo orijentirani dio javnosti smatra da je rješenje za problem siromašva u "redistribuciji" bogatstva. No snažno smanjenje ekstremnog siromaštva u svijetu posljedica je industrijalizacije nerazvijenih zemalja i rasta ekonomske aktivnosti.

Jedan od dobrih primjera kao rast gospodarstva utječe na smanjenje siromaštva je Kina. Iako je Kina još uvijek - barem deklarativno - komunistička zemlja, posljednjih desetljeća napravili su brojne reforme i otvorili se stranom kapitalu.

Od tada Kina ima snažan gospodarski rast, a broj ekstremno siromašnih pada. Početkom osamdesetih Kina je bila jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta sa preko 80% stanovništva u ekstremnom siromaštvu. Već devedesetih godina njihov broj pada na 60%, da bi do 2010. njihov broj bio smanjen na oko 10%.

Paralelno sa padom siromaštva, što je ekipi iz Oxfama vjerojatno neshvatljivo, rastao je broj bogataša.

Kina je tako u 2014. godini imala 152 dolarska milijardera, dok prije dvadeset godina nije imala niti jednog.

Očito je da njihovo bogaćenje nije naštetilo padu siromaštva, niti je pad siromaštva posljedica "redistribucije", već stvaranja nove vrijednosti.

BDP Kine po stanovniku (po partitetu kupovne moći u USD)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara