Svjetska banka: Srednja klasa u Rusiji u deset godina porasla na 60% stanovništva

 Foto: scx.hu

RUSKO gospodarstvo nalazi se u silaznoj putanji sa procijenjenim rastom BDP-a od 1,3 posto u 2013. godini, što je usporavanje u odnosu na rast od 3,4 posto u 2012.

Nedostatak sveobuhvatnih strukturnih reformi rezultirao je padom poslovnog i potrošačkog povjerenja, što je odlučujući faktor snižavanja projekcija gospodarskog rasta, stoji u najnovijem izvješću Svjetske banke.
 
Nedostatak reformi do sada nije bio dovoljno vidljiv zbog modela rasta temeljenog na velikim investicijskim projektima i rastu plaća i transfera u javnom sektoru, koje su omogućavali rastući prihodi od nafte.
 
Svjetska banka procjene zasniva na dva scenarija, ovisna o oporavku poslovnog i potrošačkog povjerenja te razvoju političke situacije na Krimu. Scenarij niskog rizika predviđa kratkotrajan šok prouzrokvan krizom na Krimu, te se njime previđa rast BDP-a od 1,1 posto u 2014. godini i 2,1 posto u 2015.
 
Scenarij visokog rizika predviđa pogoršanje političke situacije, što bi uzrokovalo pad gospodarstva od 1,8 posto u 2014. godini, a zatim rast do 2,1 posto 2015. godine.
 
U 2013. godini najveći uteg gospodarskom rastu bila je krhka domaća potražnja. Osim toga, izostao je rast ulaganja privatnog sektora.
 
U deset godina snažan porast srednje klase i pad siromaštva 
 
U izvješću se poseban naglasak stavlja na smanjenje siromaštva, i stvaranja srednje klase u Rusiji.
 
Zbog snažnog rasta prosječnih prihoda i potrošnje u razdoblju od 2000. do 2010., udio siromašnih pao je sa 35%, na samo 10%, dok je udio srednje klase u populaciji porastao sa 30% na 60%.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara