Svjetska zdravstvena organizacija: U samo tri dana gotovo 150 novooboljelih od ebole

Foto:FAH

EPIDEMIJA ebole u Zapadnoj africi, njezina brzina širenja i opseg su bezprimjerni, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Izražavaju zabrinutost zbog sumnji u postojanje zabačenih područja u Africi gdje je moguće da su ljudi zaraženi smrtonosnim virusom za koje se ne zna i do kojih pomoć ne stiže. Potvrđena su 142 nova slučaja bolesti u posljednja 3 dana i 77 slučajeva smrti. Istovremeno u Liberiji traju masovni prosvjedi protiv karantene. Stanovništvo vjeruje da je bolest izmišljena i traži zatvaranje centra za suzbijanje bolesti.

Epidemija koja već devet mjeseci hara u zemljama zapadne Afrike, najteža je otkako se 1976. pojavila ta hemoragijska groznica prouzročena virusom ebole. Zasad ne postoji prikladan lijek ni cjepivo za virus ebole. No skupina stručnjaka WHO-a iznimno je odobrila da se u pogođenim zemljama podijele eksperimentalni lijekovi i cjepiva, priznavši ipak da ih mali broj bolesnika može dobiti s obzirom na male raspoložive zalihe.

UN i WHO najavili jačanje borbe protiv ebole

Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obećali su u subotu nova sredstva za borbu protiv širenja epidemije ebole u Liberiji, koja prijeti tekovinama desetogodišnjeg mira u toj zemlji i baca sjenu na tu obljetnicu.

Susjedna Obala Bjelokosti u međuvremenu je objavila da zatvara svoje kopnene granice s dvije od triju zemalja u kojima traje zaraza, Liberijom i Gvinejom, što je mjera koja traje od petka kako bi se "zaštitilo stanovništvo, uključujući i strance koji žive na teritoriju Obale Bjelokosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta epidemije zahtijeva mobilizaciju bez presedana u svim dimenzijama", rekao je koordinator UN-a za borbu protiv ebole David Nabarro, koji je na turneji u zahvaćenim zemljama sa zamjenikom direktora WHO-a za zdravstvenu sigurnost Keijijem Fukudom.

Fukuda, koji je u petak upozorio da bi obuzdavanje epidemije moglo trajati između šest i devet mjeseci, obećao je da će WHO i partneri izgraditi dodatne medicinske centre oko Monrovije kako bi povećali broj kreveta za oboljele od ebole na 500 u sljedećih šest tjedana.

Liječnici bez granica koji u Monroviji imaju centar sa 120 kreveta u jednoj bolnici, rekli su da će povećati svoje kapacitete na 400 kreveta u sljedećih deset dana.

Savezni američki centri kontrole i prevencije bolesti postavili su pak mobilne zdravstvene laboratorije u Liberiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara