Svjetsko gospodarstvo se oporavlja od financijske krize, a samo u Europi nema oporavka

Foto: Guliver Image/Getty Images 

SVJETSKO gospodarstvo se oporavlja od financijske krize. Samo u Europi nema oporavka. Štoviše, kako piše Deutsche Welle prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, probleme bi ubuduće mogle imati i europske države koje su do sad bile pošteđene krize! 
 
Naime prema izvještaju MMF-a ove će godine rast za svjetskoj razini iznositi 3,3 posto, a sljedeće godine iznosit će 4 posto. U Eurozoni sasvim su drugačije brojke. Eurozona ove će godine zabilježiti rast od 0,3 posto. 
 
U analizi DW naglašava se kako će u SAD-u rasti biti na razini od 1,9 posto, Kina raste više od osam posto, a Indija za 5,7 posto. I afričke države južno od Sahare zabilježile su gospodarski rast od skoro pet posto. Čak i Japan, čije gospodarstvo godinama stagnira, s rastom od 1,5 posto će imati mnogo veći razvoj od uzdrmane eurozone. 
 
"U pojedinim gospodarskim silama eurozone, poput Italije i Španjolske, gospodarstvo će ove godine zabilježiti pad od 1,5 posto. Još veći minus će biti vidljiv u Grčkoj, Portugalu i u državi koja se već vidi kao potencijalno novo žarište krize - u Sloveniji", stoji u analizi DW-a u kojoj se naglašava da su uzroci tome kombinacija mjera štednje, slabog izvoza i nedostatka povjerenja. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara