Svrgnuti egipatski predsjednik Mubarak zbog pronevjere osuđen na tri godine zatvora

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI egipatski predsjednik Hosni Mubarak u srijedu je osuđen na trogodišnji zatvor zbog pronevjere sredstava, a njegova dvojica sinova na po četiri godine zatvorske kazne. Do presuda je došlo tri i pol godine otkako je pobuna egipatskog naroda dovela do Mubarakova svrgavanja nakon punih 30 godina vlasti, prenose agencije.

Sud u Kairu je 85-godišnjem Mubaraku i njegovim sinovima Gamalu i Alau naložio da plate kaznu od 21.197 milijuna egipatskih funti (2,98 milijuna dolara) te da vrate oko 125 milijuna egipatskih funti koje su ukrali iz proračuna predsjedničke palače.

Paralelno se vodi i drugi sudski proces protiv bivšega predsjednika zbog smrti prosvjednika u pobunama početkom 2011. koje su rezultirale njegovom smjenom. U tom je slučaju u lipnju 2012. osuđen na doživotni zatvor, no Vrhovni sud kasnije je naredio ponovno suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nije poznato hoće li se Mubaraku i njegovim sinovima uračunati u kaznu godine koje su proveli u zatvoru.

Presuda će vjerojatno zadovoljiti Egipćane koji su živjeli tijekom njegove 30-godišnje autokratske vladavine, no analitičari tvrde da su svi poslovni ljudi koji su mu još uvijek lojalni i dalje vrlo utjecajni u Egiptu, piše Reuters.

Grupe za obranu ljudskih prava kažu da su malverzacije iz razdoblja Mubarakova režima prisutne i u trenutku kada se na preuzimanje vlasti u zemlji priprema još jedan bivši visoki vojni dužnosnik, Mubarakov nekadašnji šef tajne službe Abdel Fatah al-Sisi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara