Swoboda pozvao Europsku komisiju da aktivira Fond solidarnosti za žrtve poplava

Swoboda pozvao Europsku komisiju da aktivira Fond solidarnosti za žrtve poplava

Foto: Hina

EUROPSKI socijaldemokrati, na čelu s Hannesom Swobodom, poslali su priopćenje za medije o poplavama koje su pogodile zemlje regije. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Obilne kiše uzrokovale su katastrofalnu poplavu u Hrvatskoj, Srbiji te BiH. Više od pola mililjuna ljudi je evakuirano, potvrđeno je 49 smrtnih slučajeva. Poljoprivredna zemljišta i ceste u zahvaćenim područjima su uništeni. Uz to, poplave su pomaknule minska polja što predstavlja dodatnu opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izražavamo svoju solidarnost sa stanovnicima Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine u ovoj nezapamćenoj katastrofi. Šteta je ogromna i izuzetno je važno da se pomoć nastavi slati brzo i efikasno kako bi stradalima od poplave osigurali vodu, smještaj i liječničku skrb. Sada je fokus na pomoći neposredno ugroženima i u tome podršku pružaju Europska unija i zemlje članice. Međutim, moramo misliti i na slijedeći korak; obnovu regije.

Solidarnost je temeljna europska vrijednost i naša je dužnost podjednako pomoći Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Prirodne katastrofe ne razlikuju zemlju članicu, zemlju kandidata i zemlju potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Ni mi ih ne bismo trebali razlikovati.

Zatražio sam predsjednika Europske komisije Barrosa da osigura da se Fond solidarnosti Europske unije iskoristi za pomoć i obnovu u svim zemljama zahvaćenim poplavama. Konkretno, problem neeksplodiranih mina, ostatak rata koji je dio naše zajedničke povijesti, moraju riješiti stručnjaci i novac Europske unije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara