Tadiću dvije godine zatvora za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, obrana najavila žalbu

Tadiću dvije godine zatvora za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, obrana najavila žalbu

Foto: Damjan Tadić/Cropix

OSJEČKOM poduzetniku Dragi Tadiću, nakon devetomjesečnog suđenja, nepravomoćno je izrečena kazna od dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmjeni osuđujuća presuda Branimiru Glavašu.

Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković presudu zagrebačkog Županijskog suda ocijenila je skandaloznom i najavila žalbu.

"Naravno, kanimo uložiti žalbu. Međutim, ono što smatramo skandaloznim je ova presuda, a prije svega obzirom na činjenicu da je s osobama koje su imale bitno veću kriminalnu količinu i koje su bili tužene i za više djela sklopljena nagodba i nakon toga im je izrečena uvjetna osoba. Prema tome, smatram da se doista radi o apsolutno selektivnom pristupu", rekla je Sloković.

Tadićeva odvjetnica je zaključila da sud ovime pokušava spasiti čast hrvatskog pravosuđa, te da se čast i ugled Vrhovnog suda ostvaruju na drugi način.

"Međutim, ta čast i ugled se u stvari ostvaruje na jedan potpuno drugi način. Ovo nije način da se tako postupa, niti je to način da se na taj način status Vrhovnog suda potvrđuje na način kako to sudac želi postići ovom presudom", kazala je Sloković.

Tadić je iznoseći obranu odbacio USKOK-ovu optužbu da je 2010. godine okupio grupu kako bi pokušali podmićivanjem na Vrhovnom sudu ishoditi smanjenje kazne Branimiru Glavašu u slučajevima Garaža i Selotejp. Zanijekao je skupljanje mita, ali je priznao da se o Glavaševom predmetu raspitivao na zajedničkom ručku s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, koji ga je i teretio za ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam primijetio da se gospodin Hrvatin ičim naljutio ili pokazao bilo kakvu nelagodu od tog mog pitanja. Odgovorio mi je da je predmet gotov, da će ubrzo ići u sudsku evidenciju, da tamo rade dvije osobe i da će najvjerojatnije taj predmet rješavati sudac Potrebica", posvjedočio je Tadić.

Obrana je u završnoj riječi inzistirala na tome da se o Glavaševu slučaju u to vrijeme raspitivalo više osoba - od bivšeg predsjednika Mesića, Pašalića, Šeksa i drugih koje se nije saslušalo ni kao svjedoke.

Za tužiteljstvo je suvlasnik Osijek Koteksa "mozak operacije" koju je nagodbom s USKOK-om priznalo petero suoptuženih.

Podsjetimo, ranije su na dvije godine zatvora uvjetno osuđeni HDSSB-ov zastupnik Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, a Tadićeva supruga Božica Tadić-Ćavar uvjetno na 15 mjeseci. Tadić je odbio bezuvjetnih dvije i pol godine zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara