Tajlanđani traže ostavku vlade: Oporba paralizirala nekoliko ministarstava

Tajlanđani traže ostavku vlade: Oporba paralizirala nekoliko ministarstava

Screenshot: RT

PROSVJEDNICI koji traže ostavku vlade u utorak su pojačali pritisak i paralizirali još nekoliko ministarstava dok se u parlamentu izglasava povjerenje premijerki Yingluck Shinawatre, sestri bivšeg tajlandskog premijera u egzilu Thaksina Shinawatre.

"Masa će uništiti Thaksin. Demokracija Thaksin je korumpirana. Gotova je", rekao je jedan prosvjednik za agenciju France presse.

Nakon višetjedne, gotovo svakodnevne mobilizacije, više desetaka tisuća ljudi okuplja se od nedjelje kako bi prisilili premijerku Yingluck Shinawatre da odstupi s dužnosti, ali i da bi izrazili prezir prema njezinu bratu Thaksinu, bivšem premijeru svrgnutom državnim udarom 2006. koji ostaje u središtu političkog života zemlje iako živi u egzilu.

Prosvjedi su kulminirali u ponedjeljak kada su prosvjednici upali u ministarstva vanjskih poslova i financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 1.500 prosvjednika je sredinom dana stiglo ispred ministarstva unutrašnjih poslova, koje štite policijske snage, prenosi AFP.

Prosvjednici su djelatnicima dali sat vremena za izlazak iz ureda, a opkolili su još tri ministarstva: prijevoza, turizma te sporta i poljoprivrede, rekao je ministar sporta Somsak Pureesrisak.

Od ponedjeljka navečer u cijelom Bangkoku pojačana je nazočnost policijskih snaga, što im omogućuje uvođenje redarstvenog sata i zabranu okupljanja.

Okidač za prosvjede bio je zakon o oprostu za koji oporba tvrdi da je specijalno izrađen za Thaksina, kako bi bivši premijer izbjegao presudu na dvije godine zatvora dosuđenu mu zbog malverzacija. Senat je poslije odbacio taj zakon, no prosvjednike nije umirio.

Thaksin ostaje najomiljenija i najomraženija osoba u zemlji i dijeli društvo na siromašne ruralne i urbane mase sa sjevera i sjeveroistoka zemlje koje su mu vjerne i na elite Bangkoka koje u njemu vide najveću prijetnju monarhiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara