Tajlandska oporba prosvjedima pojačava pritisak na vladu: Tisuću prosvjednika upalo u Ministarstvo financija

Tajlandska oporba prosvjedima pojačava pritisak na vladu: Tisuću prosvjednika upalo u Ministarstvo financija

Screenshot: RT

DESECI tisuća prosvjednika sudjelovali su u ponedjeljak u maršu kroz tajlandsku prijestolnicu pojačavajući tako pritisak na vladu i tražeći odlazak premijerke, što su prvi ulični prosvjedi nakon krize koja je bila izbila u 2010.

Po podatcima policije, više od 30.000 predstavnika oporbe u povorci uputilo se prema desetak mjesta u gradu, među kojima i prema zgradama policijske uprave, vojske i televizije, u znak nezadovoljstva vladom Yingluck Shinawatre, sestre bivšeg tajlandskog premijera u egzilu Thaksina Shinawatre koji je i dalje akter na domaćoj političkoj pozornici.

"Želimo se osloboditi sustava Thaksinovih", istaknuo je čelnik Demokratske stranke Suthep Thaugsuban obraćajući se prosvjednicima.

Oko 90.000 prosvjednika okupilo se već u nedjelju u Bangkoku nakon više tjedana gotovo svakodnevne mobilizacije što je najveći prosvjed od krize iz 2010., kada je 90 osoba poginulo, a 1.900 bilo ranjeno.

Izvikujući "Thaksine, odlazi, vojska je s nama", neki su prosvjednici pozivali na vojnu intervenciju u zemlji koja je od uspostave ustavne monarhije 1932. imala 18 državnih udara, među kojima i onaj 2006. kojim je svrgnut Thaksin.

Ovo su najveći prosvjedi i najveći izazov upućen vladi Yingluck Shinawatre koja je došla na vlast 2011. nakon velike pobjede na izborima zahvaljujući potpori "crvenih košulja" godinu dana nakon gušenja njihova pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proljeće 2010. stotinjak tisuća crvenokošuljaša na dva je mjeseca zauzelo središte prijestolnice tražeći ostavku tadašnje vlade koju je predvodio predsjednik Demokratske stranke Abhisit Vejjajiva nakon čega je vojska ugušila prosvjede.

Ta kriza, najteža koju je doživio moderni Tajland, pokazala je duboku podijeljenost društva na siromašne stanovnike gradova i sela na sjeveru i na sjeveroistoku zemlje koji su tada bili vjerni Thaksinu i elite u Bangkoku bliske kraljevskoj palači koji ga mrze.

Tisuću prosvjednika upalo u ministarstvo financija

Oko tisuću oporbenih prosvjednika koji traže odlazak vlade, upalo je u ponedjeljak u zgradu ministarstva financija u Bangkoku a njihovi vođe pozivaju na zauzimanje "svih ministarstava", javlja agencija France Presse.

Prosvjednici su ušli u zgradu, ali nisu činili štetu, javlja novinarka te agencije. Mahali su državnim zastavama kroz prozore, rekao je fotograf iste agencije.

"Ovo je zadnja faza građanskog neposluha. Ako državni službenici ne prekinu posao, sutra ćemo zauzeti sva ministarstva", rekao je Suthep Thaugsuban, čelnik Demokratske stranke, najveće oporbene stranke, obraćajući se mnoštvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara