Tajna koja to nije: Kina "skrivećki" gradi i drugi nosač aviona

Tajna koja to nije: Kina "skrivećki" gradi i drugi nosač aviona

Screenshot: YouTube

KINESKA vojska jako pazi da ne prizna kako gradi drugi nosač aviona ali je ta tajna ponovno nakratko otkrivena objavom da je jedna tvrtka pobijedila na natječaju za opremanje budućeg ratnog plovila.

Proizvođač kablova Jiangsu Shangshang "dobio je ugovor za drugi kineski nosač aviona", objavio je tijekom vikenda dnevnik Changzhou, preuzimajući informaciju također objavljenu na službenoj stranici mikroblogova tog grada.

Oba priopćenja su izbrisana ali nedovoljno brzo. Vijest su preuzele kineske društvene mreže jer je brojni korisnici interneta smatraju prvom ozbiljnom potvrdom o gradnji drugog nosača aviona o kojemu kruže glasine.

Prvi nosač aktivan od 2012.

Prvi kineski nosač aviona Liaoning, u aktivnoj upotrebi od rujna 2012., napravljen je od nedovršenog plovila koji je Ukrajina prodala Kini 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za drugi nosač aviona Narodna oslobodilačka vojska želi 100-postotnu nacionalnu proizvodnju.

Tajnu je već u nekoliko navrata odao tajnik Komunističke stranke pokrajine Liaoning, Wang Min, koji je u siječnju 2014. govorio o gradnji u svojoj pokrajini. Njegove riječi, koje nisu blile namijenjene javnosti, prenijele su informativne stranice.

Visoki kineski vojni dužnosnici također su progovorili o namjeri Pekinga da nabavi nekoliko nosača aviona, ne navodeći detalje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara