Tajna svjedokinja na suđenju Miloševiću tuži britansku policiju: "Život mi se pretvorio u pakao"

Tajna svjedokinja na suđenju Miloševiću tuži britansku policiju: "Život mi se pretvorio u pakao"

Screenshot: YouTube

BIVŠA odvjetnica iz Srbije koja je bila ključna svjedokinja na suđenju Slobodanu Miloševiću planira tužiti britansku policiju nakon što je završila u programu zaštite svjedoka. Za Sunday Times kazala je kako se njen život tada pretvorio u pakao te da je cijeli njen prethodni život obrisan.

Svjedokinja planira prodati stan koji posjeduje u Beogradu kako bi novac iskoristila za podizanje tužbe. Trenutno živi u gradiću na sjeveru Engleske te radi u kompaniji "Marks and Spencer".

Kako bi mogla podići optužnicu, ona mora vratiti svoj prijašnji identitet. Svjedokinja je prije programa zaštite svjedoka bila suradnica Željka Ražnatovića Arkana.

Svjedokinja je kazala kako ne razmišlja o riziku "jer želi govoriti slobodno i otvoreno".

"Smatram da svjedoci i žrtve moraju biti zaštićeni i da im se mora dozvoliti slobodno izražavanje. Anonimnost pravi kriminalca od mene, a ne od onih koji to zaista jesu", izjavila je svjedokinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedokinja pod kodnim imenom "B129" svojim je svjedočenjem govorila o etničkom čišćenju muslimana na području BiH. Jedan od tehničara je prilikom svjedočenja greškom pustio pravu boju njenog glasa. Ona tvrdi kako je to pomoglo atentatorima da otkriju tko je te su ju pokušali pregaziti automobilom na beogradskim ulicama.

Ostali bez akademskih dostignuća

Nakon tog incidenta ona je sa svojim suprugom premještena u "sigurnu kuću" koju je čuvala britanska policija. Identiteti su im obrisani, a smješteni su u "oskudni objekt prepun vlage" te su im dali 100 funti tjedno za namirnice.

Sva akademska dostignuća obrisana su im iz dosjea pa je tako njen suprug morao ponovno polagati vozački ispit, a ona ponovno pokušava dobiti diplomu pravnika. Pronašli su poslove, te su proširili i obitelj, no tajne službe su ih pokušavale iskoristiti kako bi "pravdi priveli još neke ratne zločince".

Kazala je kako je 2010. godine doživjela "maltretiranje" od strane britanske policije i čelnika u programu za zaštitu svjedoka. Kaže kako su joj prijetili sudskim pozivima i zatvorskom kaznom.

Ona traži priznanje za svoju borbu protiv ratnih zločinaca i doprinos koji je dala u njihovom uhićenju. Kaže kako je za to dobila život u oskudici na margini britanskog društva iako su joj pripadnici policije obećavali puno bolji život, stan i automobil.

Na suđenju Slobodanu Miloševiću kazala je kako Arkan i Tigrovi nisu počinili nikakvo etničko čišćenje i zločin. Tvrdi da su oni "pripadnici elitne vojne jedinice koja nikada nije napadala civile, već isključivo protivničku vojsku". Tvrdi da je Arkan postupao po instrukcijama Miloševića, te da je Milošević "bezočno lagao" na suđenju kada je izjavio da nema veze s Ražnatovićem, prenosi Blic.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara