Tajvanska policija vodenim topovima izgonila prosvjednike iz zgrade vlade

Screenshot: Youtube

TAJVANSKA policija je u ponedjeljak vodenim topovima pokušavala izbaciti stotine prosvjednika koji su bili zauzeli zgradu vlade nezadovoljni ugovorom o slobodnoj trgovini s Kinom.

Oko tisuću policajaca bilo je raspoređeno u noći na ponedjeljak oko vladinih zgrada u koje su prosvjednici provalili. Prosvjednici su prije gotovo tjedan dana zauzeli i zgradu parlamenta. Interventna policija je povela akciju uz pomoć dvaju vodenih topova i privela je 32 osobe, priopćila je policija u Taipeju.

Kako navodi informativna mreža TVBS u sukobima je 120 osoba ozlijeđeno. Nacionalna sveučilišna bolnica na Tajvanu, koja je blizu vladinih ureda, izvijestila je da je od nedjelje navečer pružila medicinsku pomoć 57 osoba, civila i policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici traže da se trgovinski ugovor o uslugama i svi drugi ugovori i pregovori koji se upravo vode s Kinom obustave do donošenja novog zakona koji će temeljito preispitati te ugovore.

Taj ugovor s Kinom proistječe iz kinesko-tajvanskog okvirnog ugovora o gospodarskoj suradnji potpisanog 2010.

Njegovi kritičari smatraju da će on naškoditi tajvanskom gospodarstvu i izložiti ga političkom pritisku Pekinga, što predsjednik Ma Ying-jeou niječe, upozoravajući da će neuspjeh ratifikacije ugroziti napore Tajvana da dobije nove poslove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara