Talijanska ministrica prije pola godine plakala zbog mjera štednje, a sad ima strast prema otpuštanju ljudi

Talijanska ministrica prije pola godine plakala zbog mjera štednje, a sad ima strast prema otpuštanju ljudi

Foto: AFP

TALIJANSKI parlament jučer je donio novi zakon o radu, što je zadnji u nizu ekonomskih koraka na koje se tamošnja vlada obvezala Europskoj uniji kako bi se uspostavili temelji za dugoročnu stabilnost zemlje.

Međutim, riječ je o zakonu koji ide isključivo na štetu radnika, odnosno na štetu sigurnosti njihovog radnog mjesta. Novi zakon će poslodavcima omogućiti da znatno lakše otpuštaju zaposlenike. To je, naravno razljutilo radnike i sindikate, ali zato korporacije trljaju ruke jer više ne moraju prolaziti kroz komplicirane procedure da bi srezali broj radnika. Vlada pritom tvrdi kako će se na taj način promijeniti čitava poslovna kultura, zbog koje je Italija dosad privlačila malo stranih investicija i imala slabu produktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ova reforma nije savršena, ali je dobra. Posebno za one koji tek izlaze na tržište rada. Ovo je početak promjene ponašanja za sve Talijane", kazala je talijanska ministrica rada Elsa Fornero u intervjuu za Wall Street Journal.

Rad nije pravo

"Želimo zaštiti pojedince, a ne njihova radna mjesta. Stav ljudi mora se promijeniti. Rad nije pravo svakog čovjeka; ono se mora zaslužiti", kazala je Fornero.

Sussana Camusso, šefica najvećeg radničkog sindikata CGIL-a, kazala je kako nova pravila neće stvoriti radna mjesta, te da beneficije za nezaposlene nisu dovoljne kako bi kompenzirale nesigurnost koju će donijeti novi zakon. Pritom je odapela otrovnu strelicu prema Elsi Fornero, opisavši je kao ženu koja "ima strast prema otpuštanju ljudi".

Sasvim je to drugačije lice Lise Fornero od onog kojeg je pokazala prije pola godine, kada se u parlamentu doslovno rasplakala predstavljajući teške mjere štednje koje će morati uvesti vlada Marija Montija. Tada nikako preko usta nije uspijevala prevliti riječ "žrtve". Danas joj to puno lakše ide.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara