Talijanska mornarica u noći spasila 800 imigranata, na brodu pronađeno i pet tijela

Talijanska mornarica u noći spasila 800 imigranata, na brodu pronađeno i pet tijela

Ilustracija: Hina

ČETIRI broda spasila su gotovo 800 imigranata noću na ponedjeljak iz talijanskih teritorijalnih voda u Sredozemlju, objavila je talijanska vojna mornarica i navela da je u skupini koju je spasio trgovački brod i pet tijela.

Korveta Sfinga spasila je 95 ilegalnih imigranata, među kojima su dvije žene, a brod amfibija San Giorgio spasio je imigrante s dva plovila na kojima ih je bilo ukupno 276, među kojima 33 žene i petero djece, ističe se u priopćenju Vojne mornarice.

Dvije osobe u jako teškom stanju hitno su helikopterom prebačene u bolnicu Catanije na Siciliji.

Fregata Zeffiro spasila je ljude iz tri gumena čamca, ukupno 294 imigranata među kojima 28 žena i devet maloljetnika. Korveta Urania spasila je 94 imigranta od kojih 28 žena koji su također bili u gumenom čamcu, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pronađeno je i pet beživotnih tijela, a u ponedjeljak ujutro nastavljene su potrage za preostalim osobama.

Mornarica precizira da se trenutačno 1.771 imigrant, spašen posljednjih dana iz talijanskih teritorijalnih voda, nalazi u njihovom brodovima i čeka dozvolu ministarstva unutrašnjih poslova da se iskrca na kopno.

Sve je gušći priljev imigranata posljednjih tjedana koji se koriste povoljnim meteorološkim uvjetima, ali im na ruku ide i nedostatna kontrolu isplovljavanja iz Libije.

Blizu 80.000 imigranata iskrcalo se u Italiji u 2014., i njihov broj će vjerojatno bitno premašiti rekord od 63.000 imigranata iz 2011. u jeku "Arapskog proljeća".

Većina imigranata koji morem pokušavaju stići do Europe dolaze iz Eritreje, Somalije, Sirije, ali i iz Azije i Subsaharske Afrike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara