Talijanska vlada dobila povjerenje Senata u glasovanju o proračunu

Talijanska vlada dobila povjerenje Senata u glasovanju o proračunu

Foto: Guliver image/Getty images

TALIJANSKA je vlada u utorak na večer dobila povjerenje Senata u glasovanju o proračunu za 2014. godinu, nakon što je stranka desnog centra Silvija Berlusconija napustila vladajuću koaliciju uoči glasovanja o njegovu izbacivanju iz parlamenta.

Vlada na čijem je čelu Enrico Letta dobila je potrebnu većinu, oslanjajući se i na glasove senatora koji su napustili Berlusconijevu stranku. Za proračun je glasovao 171 senator, a protiv 135 njih.

Berlusconijeva stranka u utorak je objavila da će glasovati protiv proračuna, potvrdivši time odlazak iz vladajuće koalicije dan prije no što senat treba glasovati o isključenju Berlusconija zbog porezne prijevare.

Vlada premijera Enrica Lette pozvala je na glasovanje o povjerenju kako bi ubrzala usvajanje proračuna kojega parlament mora donijeti prije kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrda da najveća stranka desnog centra odustaje od potpore koaliciji ljevice i desnice ostvarenoj nakon izbora u veljači koji nisu imali jasnog pobjednika ukazuje na političku nestabilnost s kojom je suočeno treće gospodarstvo Europske unije.

"Od danas smo u oporbi i velika je koalicija gotova", rekao je Renato Brunetta, predsjednik kluba zastupnika Berlusconijeve stranke u donjem domu parlamenta koja se sada ponovno zove "Naprijed Italija".

Oko 60 zastupnika desnog centra odcijepilo se od stranke "Naprijed Italija" i obećalo podržati vladu što znači da Letta bez teškoća ima većinu potrebu za preživljavanje i prihvaćanje proračuna.

Novi politički obračun očekuje se u srijedu kada talijanski senat treba glasovati da se Berlusconiju oduzme mjesto u gornjem domu zbog toga što je u kolovozu osuđen za veliku poreznu prijevaru u njegovom medijskom carstvu Mediaset.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara