Talijanski premijer Renzi nema podršku, političari i sindikati blokiraju reforme: "Revolucija je počela"

Foto: Guliver image/Getty images

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi izjavio je u intervjuu u nedjelju da političari i sindikati pokušavaju blokirati njegove pokušaje da temeljito reformira zemlju.

Renzi (39) kaže da konzervativne snage neće zaustaviti njegove reforme javne uprave i tržišta rada. "Jasno je da je veliki dio vladajuće klase protiv toga", izjavio je listu Corriere della Sera čelnik Demokratske stranke (PD) lijevog centra.

Kako se zahuktava kampanja za europske izbore krajem svibnja, njegova stranka vodi utrku s pokretom Pet zvjezdica, nakon PD-a drugom najjačom strankom koja prema anketama sve više jača.

Renzi se u intervjuu okomio na sindikate u trgovini koji se protive reformi tržišta rada i na političke kritičare koji tvrde da će njegov plan za smanjenje poreza ugroziti javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Renzijeva velika koalicija dogovorila se ovoga tjedna da se tvrtkama produži rok u kojem smiju zapošljavati privremene radnike bez da im ponude ugovore na neodređeno vrijeme.

Suprotno reformama koje je proveo bivši premijer Mario Monti

Sindikati u trgovini i kritičari u Renzijevoj stranci kažu da je to suprotno reformama koje je proveo bivši premijer Mario Monti koji je pokušao obeshrabriti tvrtke da zapošljavaju privremene radnike s nižim plaćama i manjim radničkim pravima.

Renzi je kritike odbacio kao neprihvatljiv pokušaj održavanja statusa quo. "Sindikati ne mogu nastaviti istom putem kao prije dok Italija pati", rekao je. "Ne mogu brinuti samo o umirovljenicima i onima koji su već zaposleni", dodao je talijanski premijer.

Također je odbacio mišljenje senatskog odbora da prijedlog smanjenja poreza na dohodak do 80 eura mjesečno za radnike s niskim plaćama prijeti povećanjem proračunskog manjka.

"Revolucija je počela, mirna revolucija koju nikakav otpor unutar sustava neće moći zaustaviti", istaknuo je Renzi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara