Talijanski spasioci pronašli 18 tijela u plovilu imigranata: 3510 novih imigranata u samo dva dana

Talijanski spasioci pronašli 18 tijela u plovilu imigranata: 3510 novih imigranata u samo dva dana

Ilustracija: Hina

TALIJANSKI spasioci pronašli su 18 mrtvih imigranata na plovilu pokraj otoka Lampeduse, a tijekom puta prema otoku umrla je i devetnaesta žrtva, muškarac, objavila je u subotu talijanska agencija Ansa.

Još dvojica muškaraca pronađena su u kritičnom stanju na tom brodu koji je prevozio više od 600 ljudi, nakon čega su prebačeni u bolnicu u Palermu na Siciliji. Poziv u pomoć spasilačkim službama uputio je teretni brod koji je plovio na udaljenosti od oko 150 kilometara od Lampeduse, talijanskog otoka između Tunisa i Sicilije.

Na jednom brodu je početkom srpnja pronađeno 45 mrtvih imigranata, a svi su se ugušili u potpalublju gdje su bili zaključani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3510 imigranata u samo dva dana

Više stotina novih imigranata stiglo je u petak u talijanske teritorijalne vode, navela je talijanska mornarica koja je u četvrtak već prihvatila najmanje 1400 doseljenika iz Libije.

Mornarica je u petak spasila 574 putnika s jednog broda, dok je obalna straža presrela 251 osobu. Dva druga broda, jedan s 352 doseljenika, uglavnom Eritrejaca, Somalaca i Sirijaca, i drugi s 94, uspjeli su pristati u luku Lampeduse. Prema procjeni AFP-a, u petak je u Lampedusu ukupno stiglo oko 1270 imigranata.

Mornarica je u petak objavila da je tijekom dva prethodna dana, u sklopu operacije "Mare Nostrum" koja je počela prošle godine nakon što je u moru poginulo više od 400 ljudi presrela ukupno 3510 imigranata. Ove su godine u Italiju morskim putem već stigli deseci tisuća imigranata pa bi njihov broj mogao uvelike nadmašiti rekord iz 2011., kad ih je u jeku "Arapskog proljeća" stiglo 63.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara