Tečaj franka opet raste, banke spremne na konverziju kredita

Tečaj franka opet raste, banke spremne na konverziju kredita

Ilustracija: Index, Shutterstock

HRVATSKA narodna banka objavila je novu tečajnu listu sa primjenom od 20.01. prema kojoj je srednji tečaj švicarskog franka 7,66 kuna, što je porast od 1,62% u odnosu na prethodni tečaj.

Kupovni tečaj iznosi 7,63 kune, dok je prodajni 7,68 kuna za švicarski franak.

Banke spremne na konverziju

U Ministarstvu financija danas se održava sastanak na kojem se dogovaraju mjere za olakšavanje otplate kredita dužnicima u švicarskim francima.

Predstavnici banaka, kako nam je potvrđeno iz Hrvatske udruge banaka, za sada ne žele precizirati koje su mjere spremni poduzeti.

No, ipak kažu da se radi o dva paketa mjera. Kratkoročne mjere koje se oslanjaju na postojeća rješenja, trajanja do tri mjeseca, financirale bi bi banke.

Što se tiče dugoročnih mjera, banke su spremne na neki model konverzije kredita, ali će ta mjera uzeti u obzir razlike u socijalnoj poziciji dužnika te ravnomjerno rasporediti trošak provedbe dugoročnog rješenja između svih dionika, navode za Index iz HUB-a.

Analitičari: U četvrtak moguć novi udar švicarskog franka

Financijska tržišta još se nisu smirila od šoka koji je uslijedio nakon objave Švicarske centralne banke u četvrtak, a već se sprema novi događaj koji bi mogao uzdrmati financijska tržišta.

U četvrtak 22. siječnja održat će se važan sastanak guvernera Europske centralne banke nakon kojeg bi ponovno moglo doći do naglih pomaka tečaja eura u odnosu na švicarski franak pa zbog toga i kune u odnosu na frana, navode analitičari Admiral Marketsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moguće ubrizgavanje 500 milijardi eura

Na sastanku se odlučuje o tome hoće li, kada i u kojem opsegu ECB pokrenuti program ubrizgavanja novca u financijski sustav eurozone. Cilj takvog programa je povećanje likvidnosti u financijskom sustavu i poticanje gospodarske aktivnosti. O programu se već mjesecima raspravlja, ali ECB oklijeva s njegovim pokretanjem jer želi postići konsenzus među guvernerima centralnih banaka pojedinih zemalja članica eurozone.

Donedavno je guverner Njemačke centralne banke bio izričito protiv pokretanja programa ubrizgavanja novca jer je smatrao da takav program ne bi donio rezultate, a imao bi mnoge neželjene posljedice, no nedavno je popustio u svom stavu na temelju čega mnogi analitičari smatraju da je vjerojatnost pokretanja programa velika. Iznos koji investitori na financijskim tržištima očekuju i na temelju kojeg baziraju svoje pozicije je približno 500 milijardi eura.

U četvrtak velike oscilacije tečaja

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u četvrtak moglo doći do značajnijeg pomaka tečaja eura u odnosu na ostale najtrgovanije valute bez obzira na odluku. Ukoliko ECB pokrene program, euro bi mogao dodatno oslabiti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švicarski franak, a ako do pokretanja programa ne dođe, euro bi mogao privremeno ojačati.

Odmah pri objavi vijesti tečaj EUR/USD mogao porasti ili pasti 2-3%, a smjer će ovisiti o odluci. Tečaj EUR/CHF mogao bi reagirati još i više, budući da se još nije stabilizirao nakon prošlotjednog događaja te se i dalje mijenja iz sekunde u sekundu.

Budući da je hrvatska kuna vezana za euro, kretanje tečaja franka u odnosu na kunu ovisit će o međusobnom kretanju tečaja CHF i EUR. Ukoliko franak ojača u odnosu na euro, ojačat će u odnosu na kunu, a ukoliko oslabi u odnosu na euro, oslabit će i u odnosu na kunu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara