Tenzije učinile svoje, sastali se Putin i Porošenko: "Vojna eskalacija nije rješenje"

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u ponedjeljak su se sastali na razgovor u četiri oka na marginama regionalnog summita u Minsku te razgovarali o sukobu koji već četiri mjeseca pustoši istok Ukrajine.

"Bilateralni sastanak predsjednika Porošenka i predsjednika Putina je počeo", objavljeno je na Porošenkovu Twitter računu, a glasnogovornik Kremlja potvrdio je informaciju, prenosi AFP.

Porošenko je na sastanku na kojem uz Putina nazoče i visoki dužnosnici EU-a te predsjednici Bjelorusije i Kazahstana, kazao da bi svi uključeni u sukob u Ukrajini trebali iz krize izaći neokaljana ugleda, te dodao da je "otvoren za sve opcije koje će dovesti do mira".

Putin je kazao da ukrajinska kriza ne može biti riješena dodatnom vojnom eskalacijom, dodajući da vlada u Kijevu treba uspostaviti dijalog s predstavnicima ukrajinskih regija na istoku zemlje u kojima se većinski govori ruski, prenosi Reuters.

Porošenko, Putin, predstavnici EU-a i regionlani čelnici sudjeluju na sastanku u Minsku o sukobu u Ukrajini između ukrajinskih vlasti i proruskih separatista u kojem je do sada poginulo više od 2000 ljudi.

"Danas u Minsku odlučuje se o sudbini moje zemlje i Europe. Interesi Donbasa uzeti su i bit će uzeti u obzir", rekao je Porošenko.

Ruski predsjednik rekao je da bi rusko gospodarstvo moglo izgubiti oko 2,8 milijardi dolara ako bi europska roba dolazila na rusko tržište preko Ukrajine, nakon što je Kijev potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om koji treba biti ratificiran u rujnu.

Putin je dodao da će Moskva uzvratiti donošenjem trgovinskih mjera ako se to dogodi, te da bi partneri Moskve u carinskoj uniji, Bjelorusija i Kazahstan, također biti pogođeni.

Predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton kazala je na razgovorima u Minsku da je njezin mandat osigurati teritorijalni integritet Ukrajine.

Ashton je na početku razgovora kazala da želi "podržati narod Ukrajine u pronalaženju mira i sigurnosti, osigurati ukrajinski teritorijalni integritet, održivu budućnost ... i dobre odnose sa susjedima".

Bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko rekao je da ne očekuje da će se na sastanku u Minsku postići veliki napredak. "Najvjerojatnije, teško je očekivati da će se danas postići neki kolosalni napredak, ali moramo napraviti prvi korak prema miru", rekao je Lukašenko na sastanku s Ashton uoči početka glavnih razgovora.

Porošenko u Bruxellesu krajem tjedna

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko otputovat će u Bruxelles krajem tjedna kako bi se susreo s dužnosnicima EU, neposredno prije izvanrednog summita europskih čelnika, rečeno je u utorak iz europskog izvora.

Porošenka bi trebao u subotu ujutro primiti predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, nekoliko sati prije početka sastanka šefova država i vlade 28 zemalja, predviđena za 16 sati.

Trebao bi razgovarati u petak navečer s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

No, neće sudjelovati na europskom summitu, sazvanom radi popunjenja dva visoka položaje u EU - šefa diplomacije koji bi krajem godine zamijenio Catherine Ashton, te predsjednika Vijeća - nasljednika Van Rompuyja.

Porošenko je pozvan na europski summit u lipnju na kojem je formalno potpisan sporazum o udruživanju između njegove zemlje i EU-a.

Na summitu u subotu raspravljat će se i o nekoliko međunarodnih kriznih žarišta, među kojima prvenstveno o sukobu u Ukrajini, ali i neprijateljstvima u Gazi te stanju u Iraku.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara