Teroristi i dalje ne dopuštaju pristup mjestu rušenja zrakoplova na istoku Ukrajine

Teroristi i dalje ne dopuštaju pristup mjestu rušenja zrakoplova na istoku Ukrajine

Foto: Arhiva

SLANJE međunarodne vojne misije radi osiguravanja mjesta pada zrakoplova na istoku Ukrajine u ovom času "nije realno", ocijenio je u nedjelju u Den Haagu nizozemski premijer Mark Rutte. Rutte je na tiskovnoj konferenciji upozorio na veliku prisutnost separatističke vojske na tom području blizu ruske granice i "zaključio" je da "nije realno" onamo poslati međunarodnu vojnu misiju.

"Čak ni vojnom intervencijom velikih razmjera ne bismo stekli prednost", istaknuo je, deset dana nakon rušenja Boeinga s 298 ljudi, među kojima 193 Nizozemca, na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur. Premijer je rekao da se proučavaju "sve mogućnosti" za osiguravanje mjesta nesreće. Sigurnost na terenu se procjenjuje "svakodnevno".

Usprkos slabom primirju proglašenom na prilazima mjestu nesreće gdje leže ostaci zrakoplova, topnička paljba mogla se čuti na kilometar odande i vidio se crni dim, javio je AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trideset nizozemskih stručnjaka sudske medicine i nenaoružani policajci iz Nizozemske i Australije trebali su u nedjelju ujutro stići onamo ali su na koncu odustali iz sigurnosnih razloga.
Ukrajina je optužila pobunjenike da su spriječili međunarodne stručnjake u dolasku na mjesto nesreće.

Teroristi ne dopuštaju pristup mjestu rušenja zrakoplova, te tvrde da se ukrajinska vojska bori u blizini, napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin na Twitteru. "Njihov argument je lažan. Ukrajina se drži svoga jednostranog prekida vatre u zoni od 40 kilometara".

Velik broj tijela žrtava već je prevezen u Nizozemsku gdje će se obaviti identifikacija. No dijelovi tijela još su rasuti na mjestu pada zrakoplova kamo inspektori zasad imaju tek ograničen pristup.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara