Težak tjedan za Grčku: Danas nova runda pregovora, sutra na naplatu stiže 750 milijuna eura

Težak tjedan za Grčku: Danas nova runda pregovora, sutra na naplatu stiže 750 milijuna eura

Foto: Hina

DANAS će se u Bruxellesu održati još jedan sastanak predstavnika grčke Vlade i ministara financija eurozone, na kojem bi trebao biti postignut barem simboličan pomak kako bi se osigurala daljnja sredstva Europske središnje banke kojima se osigurava likvidnost grčkih banaka.

Ovo će biti zahtjevan tjedan za Grčku, jer osim pregovora s kreditorima, sutra na naplatu stiže 750 milijuna eura zajma Međunarodnog monetarnog fonda.

U nedjelju je održan sastanak grčke Vlade na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima u pregovorima. Neimenovani dužnosnik grčke Vlade rekao je za Bloomberg da očekuju da ministri financija eurozone priznaju napredak u pregovorima.

Grčka Vlada pod pritiskom je da odustane od svojih predizbornih obećanja, kao što su povećanje prava umirovljenika i zaustavljanja privatizacije. Prodajom državnih kompanija mogli bi prikupiti prijeko potreban novac. Grčka je u teškoj situaciji, a nitko osim Vlade trenutno ne zn koliko još mogu izdržati bez financijske pomoći.

"Iskustva iz svijeta pokazuju da zemlja može iznenada ostati bez novca za plaćanje računa", izjavio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u jučerašnjem intervjuu FAZ-u. Osim toga, rekao je da ako Grčka izađe iz eurozone "da to neće biti zbog nas".

Grčka je krajem prošlog mjeseca promijenila pregovarački tim, što bi trebalo olakšati komunikaciju s vjerovnicima.

Nakon što je ministar financija Yanis Varoufakis dobio oštre kritike svojih europskih kolega tokom posljednjeg sastanka krajem travnja, Cipras je za koordninatora skupine pregovarača postavio zamjenika ministra vanjskih poslova Euklida Cakalotosa.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara