Time: Američki predsjednik Barack Obama proglašen osobom godine

Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama proglašen je osobom godine prema izboru tjednika Time, a njegov izbor obrazložen je povijesnim reizborom na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

"On je stvorio i iskoristio novu i dobru Ameriku - Ameriku nove demografske strukture i nove kulture, koju on sada i simbolizira. Ponovno je izabran unatoč stopi nezaposlenosti višoj i od jedne s kojom se (neki kandidat) morao suočiti u zadnjih 70 godina. On je prvi demokrat koji je izbore dvaput zaredom dobio natpolovičnom većinom glasova. To nismo vidjeli od Franklina Delana Roosevelta", rekao je urednik Timea Rick Stengel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obama je pobijedio Malalu Yousafzai, pakistansku djevojčicu kojoj su talibani pucali u glavu jer se zalagala za obrazovanje djevojčica. Ostali su finalisti bili Appleov direktor Tim Cook, egipatski predsjednik Mohamed Morsi i talijanska fizičarka Fabiola Gianotti.

U uži izbor Time nije uvrstio novog vođu Sjeverne Koreje Kima Jong-una koji je osvojio najviše glasova u online anketi, čak 5.635.941. Kako su ustvrdili, "za njega su glasale internet šaljivdžije". Odnosno, hakeri su manipulirali online anketom da bi vođa Sjeverne Koreje bio osoba godine. Tako je uredništvo uglednog magazina prije nekoliko dana čestitalo Jong-Unu, ali i reklo da ipak oni biraju osobu godine, a ne čitatelji, odnosno oni koji su glasovali.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara