Tirak: Zračnim prometom u BiH upravlja mafija

Tirak: Zračnim prometom u BiH upravlja mafija

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

STRUČNJAK za zrakoplovni promet, Rifat Tirak, kazao je kako nebo iznad Bih nitko ne štiti već 20 godina jer zračni promet iznad te zemlje kontroliraju kriminalne skupine.

Novinska agencija Patria objavila je u srijedu tekst pod naslovom "Nebo iznad BiH još uvijek niko ne štiti", nakon čega je reagirao Tirak.

Tirak je kazao kako zrakoplovnim prometom upravljaju domaće i strane kriminalne strukture te da su radari za nadzor prometa neiskoristivi iako su višestruko plaćeni.

Kazao je kako je priča o tome da je BiH od 13. studenog prošle godine počela kontrolirati svoje nebo do 10 tisuća metara samo obmana javnosti, javlja agencija Patria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od javnosti je potpuno sakriveno da na preko trećine teritorije vojni radari vojski susjednih država kontroliraju naš zračni prostor na svim visinama", upozorava Tirak.

Kupili pogrešne radare

Tirak tvrdi da su te kriminalne strukture "ilegalno i samovoljno sklopile sporazum sa susjednim državama da one kontroliraju zračni prostor na principima velike Srbije i Hrvatske uz grubo narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, nepoštivanja Ustava i izrazitog pljačkanja državnog budžeta".

Tvrdi i da je spriječena isporuka "izvanredno dobrog radara Northrop Gruman" te da je kupljen "potpuno pogrešni radar španjolske firme INDRA". Za Northrop Gruman bila je plaćena polovica novca 1999. godine te Tužiteljstvo BiH provodi istragu.

Navodi kako Bosna i Hercegovina ima iste ili bolje stručnjake iz oblasti zračnog prometa od susjedne Srbije i Hrvatske ali zbog izrazito jakog utjecaja organiziranog kriminala i korupcije na nosioce političke i sudske vlasti u BiH domaćim stručnjacima se ne daje dovoljno prostora, javlja agencija Patria.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara