Tko je zakazao: Je li se mogao spasiti život mladog hrvatskog navijača u Frankfurtu?

Tko je zakazao: Je li se mogao spasiti život mladog hrvatskog navijača u Frankfurtu?

Foto: Zoran Paškov (čitatelj Indexa)

NOVINAR Zoran Paškov poslao nam je tekst u kojem se postavlja pitanje je li 22-godišnji hrvatski navijač Marko Nikolić, koji je poginuo tijekom utakmice Hrvatska - Italija, mogao biti spašen. Tekst prenosimo u cijelosti:

Što se dogodilo u spašavanju 22-godišnjeg Hrvata Marka Nikolića, navijača hrvatske reprezentacije koji je tijekom utakmice Hrvatska-Italija smrtno stradao u Frankfurtu. Rodbina je u šoku! Prijatelji i očevici tvrde da liječnik Hitne pomoći nije bio na vrijeme na licu mjesta. "Da li bi Marko bio spašen da je intervencija liječnika bila pravovremena", pitaju se naveliko njemački mediji, prijatelji, očevici i obitelj nesretnog mladića.

Nakon uspjeha hrvatske reprezentacije pojedinim dijelovima Frankfurta formirale su se kolone hrvatskih navijača u automobilima. Mladići su prije toga gledali susret Italija - Hrvatska u kafiću "Mileniumu" u Frankfurt Ostend.

Pao je iz Passata i glavom udario u pločnik

Nakon što je Hrvatska izjednačila 1-1, odlučili su ići prema Bornheimu. Marko je bio u jednom od tri automobila. 22-godišnjak čiji su roditelji, otac Šime Hrvat i majka Talijanka, sjedio je na desnom prozoru Passata na mjestu suvozača, gdje je veselo mahao sa hrvatskom zastavom i nije ni mogao sanjati što će se uskoro dogoditi, kao i to da su to njegovi zadnji trenuci života.

Na Inheidenerstrasse u jednom je trenutku izgubio ravnotežu i pao unatrag na ulicu. Nesretno je udario sa glavom u pločnik, tako da je zadobio teške ozlijede i nije bio više pri svijesti. Prijatelji su mu uzaludno pokušavali dati prvu pomoć, umjetno disanje i masažu srca. Ništa nije pomoglo!

"On je još disao", kaže jedan od njih koji ne želi vjerovati da je Marko zaista i preminuo. Dan nakon nesreće, jučer, obitelj i prijatelji skupili su se na mjestu nesreće te zapalili svijeće i položili cvijeće. Pitanje koje su postavljali glasi: Zašto Marku nije brže mogla biti pružena liječnička pomoć? Tvrde kako je Marko puni sat ležao u takvom stanju na podu, iako je vozilo Hitne pomoći stiglo nakon 15 minuta, liječnika su čekali punih 45 minuta, što je zaista neshvatljivo u zemlji poput Njemačke.

"Netko je napravio ogromnu grešku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tek nakon što jer liječnik stigao odveli su Marka u Uniklinik. Prijatelji i očevici kažu da je tu netko napravio ogromnu grešku. Tvrde da su više puta zvali broj hitne pomoći i da je čak i jednom policajac na aparat radio veze vikao i pitao: Zašto to tako dugo traje?

Dalje je upitno zašto su Marka odveli u udaljenu Uniklinik, kada je u blizini bilo toliko puno bolnica. Glasnogovornik Vatrogasaca Markus Roeck kaže da je tu nešto zakazalo.

U 20:13 sati alarmirano vozilo hitne pomoći iz Vatrogasne jedinice 1 je bilo u 20:21 sati na licu mjesta, znači u roku od deset minuta, što je OK, ali kola liječnika Hitne službe su stigla sa velikim zakašnjenjem na lice mjesta, a kao razlog navode nesporazum u vezi određivanja lokacije gdje se dogodila nesreća.

Liječnik je krenuo u krivu ulicu

Liječnik je, kako kažu, zbog toga navodno krenuo u drugi smjer, krivu ulicu. Tvrde da je bilo problema zbog utrke JP-Morgan koja je u to vrijeme bila ulicama Frankfurta.

Ekipa Hitne pomoći koja je prva stigla na lice mjesta je, kako kaže Roeck, pružila unesrećenom Marku kvalificiranu pomoć. Kažu da su napravili sve potrebno za pacijenta. Na pitanje zašto ga nisu odmah odveli u bolnicu, nego čekali na Notarzta, Roeck nije imao odgovor.

On samo pretpostavlja da su ocijenili kako nesretni mladić nije slučaj za kliniku. Ističe, kako je kolegama istinski žao zbog Markove smrti. Njemačko Državno odvjetništvo će ispitati sve okolnosti nesreće u kojoj je mladi Hrvat izgubio život. Očevidac ovog događaja, gospođa Bagdagul Dagcilar, vidjela je Markov pad sa prozora svoje kuhinje. Upitno je kako je do toga došlo. Ona kaže:"Auto nije kočio!" Ipak neće nikada zaboraviti krv koja je išla iz Markova nosa i usana.

"Napišite da to cijeli svijet zna"

Cijelu noć nije mogla spavati! Još gore je bilo za Markova brata koji je jučer sa prijateljima stigao na lice mjesta, odnosno tragedije. Budući da mu je bilo teško pričati, dao je prijateljima da pričaju za njega. Rekli su da Marko ne bi ni muhu zgazio. Bio je uvijek dobro raspoložen, najljubaznija i najmiroljubljivija osoba koja je postojala. "Napišite to da cijeli svijet zna", rekli su sa suzama u očima potreseni i žalosni Markovi prijatelji. Oni koji ga bolje poznaju kažu kako nije konzumirao alkohol. Tuga za izgubljenim mladim životom velika je među Hrvatima u Frankfurtu, posebno njegovim kolegama navijačima hrvatske repke koji se spremaju ispratiti svojega Marka na vječni počinak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara