Tomašić pita Europsku komisiju: "Hoće li se Srbiji zbog Draže Mihailovića uvesti dodatni nadzor?"

Tomašić pita Europsku komisiju: "Hoće li se Srbiji zbog Draže Mihailovića uvesti dodatni nadzor?"

Screenshot: You Tube

ZASTUPNICA Hrvatske konzervativne stranke (HKS) u Europskom parlamentu Ruža Tomašić u petak je, povodom odluke beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji kako će reagirati na ovakav čin povijesnog revizionizma koji ponovno unosi nemir među države nastale raspadom bivše Jugoslavije i otežava proces pomirenja.

Tomašić pita EK smatra li da je rehabilitacija četničkog zločinca, koji je izravno odgovoran za stravične zločine nad pripadnicima susjednih naroda, pravi put ka pomirenju te vjeruje li da bi zbog manjka profesionalnosti i neovisnosti prijekih i postratnih komunističkih sudova sve njihove presude protiv ratnih zločinaca trebalo revidirati? Tomašić zanima i hoće li Komisija javno opomenuti Srbiju zbog ovog skretanja s europskog puta i uvesti dodatni nadzor u pregovorima kako se val povijesnog revizionizma ne bi nastavio širiti.

Zahtjev za rehabilitacijom podnijeli i udruge i profesori

Beogradski Viši sud u četvrtak je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, što je izazvalo velik broj negativnih reakciji, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Zahtjev za rehabilitacijom Mihailovića podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori s beogradskog pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški te nekoliko srbijanskih udruga.

Tražili su poništenje presude jugoslavenskog suda 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava. Beogradski sud utvrdio je da je ta presuda donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara