Toplotni udar u Indiji odnio više od 1100 života

Toplotni udar u Indiji odnio više od 1100 života

Screenshot: BBC

TOPLOTNI udar koji već tjedan dana hara Indijom odnio je više od 1100 života i nastavit će se sljedećih dana, objavile su vlasti u srijedu.

Najteže je pogođen jug zemlje, a velik broj stradalih su građevinski radnici, beskućnici i starije osobe.

U New Delhiju meteorolozi predviđaju nastavak temperatura oko 45 Celzijevih stupnjeva idućeg tjedna, što će dodatno otežati život tisućama koje žive na ulici.

"Poboljšanje treba nastupiti nakon 2. lipnja kada se očekuju obilnije kiše", rekao je za AFP Brahma Prakash Yadav iz Indijskog meteorološkog zavoda.

Stotine ljudi, uglavnom siromašnih, umire svake godine od vrućine, a deseci tisuća ostaju bez električne energije.

Električna mreža preopterećena zbog klimatizacijskih uređaja

U državi Andhra Pradeshu, najteže pogođenoj, od 18. svibnja je umrlo gotovo 900 ljudi pa vlasti organiziraju raspodjelu vode.

U susjednoj državi Telangani, gdje se temperatura za vikend popela na čak 48 Celzijevih stupnjeva, u tjedan dana je umrlo više od 200 ljudi.

Jedanaest ih je umrlo u Orissi, na istoku, a 13 u susjednom Zapadnom Bengalu.

U Gurgaonu, blizu New Delhija, stanovnici ostaju bez električne energije i do deset sati na dan, budući da je mreža preopterećena zbog velikog broja klimatizacijskih uređaja.

Monsunsku kišu s posebnim nestrpljenjem očekuju poljodjelci. Oborine se krajem mjeseca očekuju u Kerali, na jugu, ali će im trebati tjedni da dođu do sušnih dolina na sjeveru zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara