Tradicionalna smjena straže Kravat pukovnije počinje nakon što opali Grički top

Tradicionalna smjena straže Kravat pukovnije počinje nakon što opali Grički top

Foto: kravatpukovnija.com

PRVI dan Nove godine na Markovu trgu već tradicionalno će biti obilježen smjenom straže Kravat pukovnije i njihovom ophodnjom užim gradskim središtem. Program počinje u podne, a kako to izgleda pojasnio je zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić...

"Postrojba se sastoji od konjičkog i pješačkog dijela. Konjički dio čine četiri jahača, a pješački 17 vojnika i nekoliko bubnjara. Pješački postroj kreće 20 do 12 prema Kamenitim vratima, a konjički postroj sa Dubravkinog puta na Markov trg i na Kamenita vrata. 10 do podne zapovjednik odlazi po pješake i vodi ih pred Kamenita vrata, slijedi molitva, izlazak i odlazak na Markov trg gdje se čeka pucanj topa" kaže Matejčić.

Nakon što opali Grički top, tada kreće ceremonija pregleda naoružanja i vojnika. Potom dva stražara dolaze na bočna vrata Crkve svetog Marka.

"Postroj potom odlazi na Trg bana Jelačića, spuštaju se Radićevom. Ostavljaju se dva stražara u počast banu. Iza toga postroj ide na Kaptol gdje ostavljaju dva stražara ispred kipa Gospe kod Katedrale."

Postrojba se nakon toga opet razdvaja, odlazi na Markov trg po dvojicu stražara koji su ostali ispred tamošnje crkve, zatim se vraćaju do Katedrale i glavnog zagrebačkog trga po ostale stražare. Cijeli program traje oko 2 sata, što je posebno zanimljivo stranim turistima kojih je u Zagrebu iz godine u godinu sve više. Njihova reakcija je, kaže Matejčić, neopisiva..

"Ja sam oduševljen. Ja sam zapovjednik pukovnije i oduševljen sam i svake godine je odaziv turista veći koji dolaze ciljano. Tako je kineska nacionalna tv došla snimati nas i Uspinjaču. Zanimljivo je da su nas prihvatili Zagrepčani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Kravat pukovnije i ove godine ide dalje. Tijekom godine imaju 60-ak nastupa, a puna sezona starta na Uskršnji ponedjeljak, nakon regrutacije novih članova. I taj postupak je zanimljiv sam za sebe. Nove vojnike naime biraju na - grah...

"Imate određan broj zrnaca crnog i bijelog graha. Imate tri kape, u jednoj crni, u drugoj bijeli i treća je prazna. Svaki kandidat i veteran prilazi kapama, stavlja ruku u sve tri kape. U onoj koja je bila prazna, treba ostati broj zrna glasa koliko je glasača i onda se prebrojava broj crnih i bijelih. Ako je više crnih nije prošao, a ako je bijelih onda je prošao."

Natječaj za nove članove Kravat pukovnije raspisuje se svake godine. Selekcijska izobrazba traje dva tjedna. Na početku ove godine na natječaj se prijavilo 80 kandidata, koji su prošli vojnički "dribling", od kojih je na kraju ostalo njih 5. Biraju ih svi - i veterani i kandidati.

"Kada su izabrani onda ide obuka koreografije postavljanja straže i svečana prisega koja je bila ove godine na Dan Grada Zagreba na Trgu dr. Franja Tuđmana kad smo napravili i Tabor pukovnije gdje se priseže na stijeg Pukovnije.Inače stijeg ima na sebi zaštitnicu Grada Zagreba, Majku Božju kamenitih vrata i s druge strane grb Grada Zagreba."

Program Kravat pukovnije uvijek je u isto vrijeme - točno u podne, a odvija se vikendom i praznicima u postavljenoj sezoni. Ulazak u novu godinu "dečki s kravatom" obilježit će 1. siječnja na Trgu svetog Marka točno u podne.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara