Treba li hrvatskom gospodarstvu znanost?

Foto: IRB/Facebook

ZNANSTVENICI se ne smiju bojati poduzetnika koji pak moraju prestati percipirati znanost kao nešto neupotrebljivo, jedan je od zaključaka panel rasprave pod nazivom "Treba li hrvatskom gospodarstvu znanost?" kojom je završena današnja mini-konferencija "Znanost susreće gospodarstvo".

Konferenciju je organizirao Institut Ruđera Boškovića (IRB) uz potporu triju ministarstava - gospodarstva, znanosti, obrazovanja i sporta i regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (EU) te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, a održana je u konferencijskom prostoru "Kraš Auditorium".

Sudionici su zaključili kako bez kvalitetne fundamentalne znanosti nema ni inovacija niti novih tehnologija te je zato potreban balansiran pristup fundamentalnim i primijenjenim istraživanjima, ističe se u priopćenju IRB-a o održanoj raspravi.

U raspravi su sudjelovali ravnatelj IRB-a Tome Antičić, pomoćnik ministra gospodarstva Tomislav Radoš, glavni tajnik Atlantic grupe Ivan Mišetić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva zagrebačkoga Sveučilišta Ignac Lovrek, direktor za strateško upravljanje Jadranskog galenskog Laboratorija Teo Rakočević, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti u Ericssonu Nikoli Tesli Darko Huljenić te predsjednik Uprave Končar- Instituta za elektrotehniku Stjepan Car, a raspravu je moderirao poduzetnik Saša Cvetojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici su suglasni da je za suradnju industrije i znanosti potrebna promjena mentaliteta i prilagodba obrazovnoga sustava.

Profesor Ignac Lovrek tako smatra da "nema dobre znanosti bez znatiželje i dobre države bez profita" te da "ne postoji dobra znanost iza koje ne stoji država".

Ravnatelj IRB-a Tome Antičić rekao je pak kako je sustav spor, ali da postoji potencijal, te da IRB "kuca na vrata" firmi i pita kako vam možemo pomoći?

Na konferenciji su predstavljeni i uspješni projekti suradnje gospodarstva i znanosti koji se provode na IRB-u, Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Udruzi inovatora Hrvatske, Jadranskom Galenskom Laboratoriju, Ericsson Nikoli Tesli i Končaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara