Tri EU agencije pod povećalom zbog sukoba interesa

Foto: AFP

ODBOR za proračunsku kontrolu Europskog parlamenta tijekom kontrole EU institucija primijetio je da u tri agencije postoji velika mogućnost za sukob interesa.

Konkretno, zaključili su kako je osoblje agencije za sigurnost hrane, agencije za lijekove i agencije za okoliš preblisko industrijama s kojima ove agencije posluju, odnosno koje kontroliraju.

Stoga je odbor EP-a ovim agencijama dao rok od tri mjeseca da objave životopise svih svojih zaposlenika i stručnjaka kako bi se otkrili svi mogući sukobi interesa. "Drago mi je da se sukob interesa ozbiljno shvaća u ovom parlamentu, zato jer on može biti uzrokom prevare i korupcije", kazala je rumunjska zastupnica Monica Macovei koja izradila nacrt stava EP-a prema navedenim agencijama.

Naglasila je kako se u EU agenciji za hranu, a posebno u Italiji, često zapošljavaju lobisti industrija hrane. Isto tako, šefica agencije za okoliš iskeširala je 300.000 eura za obuku osoblja NVO-a na Karibima i to dok je bila članica nadzornog odbora tog NVO-a. Isto tako, bivša šefica agencije za lijekove novi je posao našla u velikoj farmaceutskoj kompaniji, kojoj je ranije postavljala uvjete i standarde. To su, prema riječima zastupnice, samo neki primjeri koji upućuju da se u ovim agencijama ne posluje po pravilima.

Tvrdi kako opravdanje agencija "da je teško naći eksperte van industrije" naprosto ne pije vodu. "Ako zaposlite nekoga iz Boeinga, ne možete mu dati da upravlja testovima aviosigurnosti na Boeingu", slikovito je povukla paralelu Macovei.

"Sastala sam se s vodstvom agencije za hranu, a oni su mi kazali kako provode kontrole zaposlenika, ali da ih ne objavljuju javno. Pa upravo je to poanta! Ti bi podaci morali biti javni", kazala je zastupnica, prenosi EU Observer.

Ukoliko EP ne bude zadovoljan objašnjenjima agencija, njihovi računi bit će zamrznuti a čelnici smijenjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara