Tri godine krvavog rata u Siriji: Stotine tisuća mrtvih, milijuni gladnih i raseljenih, a izlaza nema na vidiku

Foto: Guliver image/Getty images

SUKOB u Siriji u kojem je smrtno stradalo više od 146.000 osoba, ulazi u četvrtu godinu bez izlaza na vidiku, s obzirom na to da se predsjednik Bašar al-Asad drži vlasti dok duboko podijeljena oporba gubi teren.

Kao znak da režim nije spreman na pomirenje, sirijski parlament je u petak izglasao zakon koji otvara put reizboru Bašara al-Asada, isključujući de facto oporbu u egzilu iz budućih predsjedničkih izbora. SAD je reagirao u petak izražavajući "zgražanje" spram skorašnjeg održavanja predsjedničkih izbora u Siriji u kojima je predsjednik Asad stavio sve izglede na svoju stranu.

Nakon 14 godina na vlasti, Asad još nije službeno objavio namjeru da se kandidira za treći mandat ali je u siječnju rekao da postoje "veliki izgledi" da to učini. Nikakav datum izbora još nije spomenut, no birače se mora pozvati između 60 i 90 dana prije kraja Asadova mandata 17. srpnja. Izbori će se održati u zemlji iscrpljenoj građanskim ratom, izjedenoj neviđenom humanitarnom krizom, čija je ekonomija na koljenima.

Do pobune je došlo nekoliko tjedana nakon svrgavanja tuniskog i egipatskog diktatora, na mirnim okupljanjima 15. i 16. ožujka 2011. na kojima se prosvjedovalo protiv uhićenja mladića optuženih za ispisivanje proturežimskih grafita. Suočena s nemilosrdnom represijom potkraj ljeta pobuna se militarizirala se te pretvorila u opći rat u veljači 2012. s bombardiranjem Homsa.

U tri godine više od 146.000 osoba je poginulo, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, a više od devet milijuna osoba moralo je napustiti domove što predstavlja najveći broj raseljenih osoba na svijetu, po UN-u. Najmanje milijun djece ne dobiva humanitarnu pomoć, po UNICEF-u, a više od 250.000 Sirijaca u situaciji je da bira "između gladi i predaje".SOHR: U Siriji dosad poginulo 146.000 osoba

Više od 146.000 osoba, od kojih je više od trećina civila, poginulo je u sirijskom ratu koji ovog mjeseca ulazi u četvrtu godinu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Posljednje procjene žrtava koje je objavio UN bile su u srpnju 2013. i govorile su o najmanje 100.000 mrtvih u sirijskom sukobu, ali UN je u siječnju rekao da više neće objavljivati procjene stradalih jer je stanje na terenu takvo da je teško doći do točnih podataka.

SOHR kaže da je evidentirao oko 36.000 poginulih među pobunjeničkim snagama te 56.000 pripadnika sirijske vojske i skupina bliskih režimu Bašara al Asada. Nevladina organizacija koja ima sjedište u Londonu, kaže da sukobljene strane skrivaju svoje gubitke koji bi mogli biti i viši od 60.000 boraca na obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5,5 milijuna djece pogođeno sukobom

Broj djece pogođene sirijskim sukobom više se nego udvostručio u trećoj godini sukoba i dosegnuo je 5,5 milijuna, po izvješću UN-ova Fonda za djecu (UNICEF) objavljenom u utorak.

U tom izvješću pod nazivom "Pod opsadom - tri godine sukoba pogubnog za djecu u Siriji" UNICEF tvrdi da je milijun djece na područjima pod opsadom i na nedostupnim područjima i traži više humanitarne pomoći.

"Velik broj sirijske djece koja su lišena pomoći, koja žive u ruševinama i bore se da nađu hranu, ostao je bez ikakve zaštite te medicinske i psihološke pomoći i ima ograničen pristup školovanju ili ga uopće nema", po tom izvješću.

"Ima slučajeva da se trudnice i djecu namjerno ranjava i ubija iz snajpera", dodaje.

Kako se navodi u UNICEF-ovu izvješću, više od dva milijuna djece treba liječničku njegu i psihološku pomoć.

"Nasilje, urušavanje školskog i zdravstvenog sustava, velika psihološka patnja i pogoršanje gospodarskih prilika pridonose uništenju čitavog naraštaja" sirijske djece, ističe se u tekstu.

Ukupno 1,2 milijuna djece je izbjeglo iz zemlje i žive u uvjetima u kojima je ograničen pristup pitkoj vodi, hrani i izobrazbi. Broj djece stradale u ovom ratu "već sad je jednak broju stanovnika zemlje poput Finske ili Danske", podsjetio je u Ženevi glasnogovornik UNICEF-a za Bliski istok i za Sjevernu Afriku, Simon Ingram.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara