Tri milijarde eura: Ove godine rekordna robna razmjena između Hrvatske i Slovenije

Tri milijarde eura: Ove godine rekordna robna razmjena između Hrvatske i Slovenije

Foto: Hina

ROBNA razmjena između Hrvatske i Slovenije ove je godine u izvanrednom porastu, pa bi do kraja godine mogla dostići tri milijarde eura, izjavio je u razgovoru za agenciju STA slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk.

"U prva tri mjeseca ovce godine ostvaren je fantastičan porast od 30 posto u odnosu na lani, a do kraja godine može se očekivati rekordna robna razmjena između 2,8 i tri milijarde eura", rekao je Volk, dodavši da se najveći dio njegova posla odnosi upravo na unapređenje ekonomskih odnosa, te da će robna razmjena prestići razinu koja je zabilježena prije krize, otkako je gospodarska suradnja u padu.

"Prostor za povećanje razmjene još je velik, ali bi obje strane morale napraviti više da se uklone birokratske zapreke za poduzetnike jer po učinkovitosti birokracija ni jedni niti drugi nismo baš prvaci", kazao je Volk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao primjer dobre suradnje naveo je zajednički nastup hrvatskih i slovenskih turističkih organizacija na trećim tržištima, što se osobito pokazalo u većem dolasku japanskih i kineskih turista u obje države.

Kad je riječ o političkim odnosima, Volk je rekao da njima ne može biti tako zadovoljan kao gospodarskim.

"Unatoč brojnim susretima na razini ministara vanjskih poslova i sastanaka financijskih stručnjaka, pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke nije ni za milimetar bliže rješenju", kazao je Volk. Ponovio je stajalište Ljubljane kako je to za Sloveniju pitanje koje ne treba rješavati sudski nego preko sukcesije bivše Jugoslavije.

Dodao je kako će bolju suradnju omogućiti i rješavanje graničnog prijepora dviju država. "Kad budemo znali gdje su granice, lakše ćemo se dogovoriti gdje ćemo graditi ceste, plinovode, naftovode i slično", rekao je Volk. Dodao je kako bi za Sloveniju bio vrlo privlačan LNG terminal na Krku, ako se Hrvatska odluči sagraditi ga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara