Tri ponude za izgradnju termoelektrane Plomin C, radovi kreću 2015.

Foto: Hina

NA DRUGI krug HEP-ova natječaja za izgradnju termoelektrane Plomin C stigle su tri ponude potencijalnih investitora.

Za posao vrijedan 800 milijuna eura javile su se tri renomirane svjetske kompanije, no zbog pravila natječaja ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak imena ne otkriva. Najavljuje, međutim, da realizacija investicije kreće 2015. godine.

"Tri renomirane svjetske kompanije prepoznale su potencijal projekta, ali i ukupan energetski potencijal Hrvatske što ističemo već punih godinu dana. Počinje pregovarački postupak. Očekujemo potpis ugovora s onim najboljim ponuditeljem do kraja 2014. godine", rekao je Vrdoljak. Smatra to potvrdom Industrijske strategije, ističući strojarstvo, energetiku i elektrotehniku kao područja koja trebaju nositi budući gospodarski rast Hrvatske. "Treba djeci reći da upisuju tehničke fakultete, da će lakše naći posao", kaže ministar gospodarstva.

Izgradnja Plomina C trebala bi pridonijeti puno manjoj ovisnost o uvoznim energentima, a tu je i potencijal HEP-a da bude regionalni energetski lider u trgovini električnom energijom.

Puštanje u rad bloka C očekuje se tijekom 2019. godine.

"Imamo četiri godine intenzivnih radova na lokaciji gdje će stotine i stotine radnih mjesta biti osigurano, a mnogi mali i srednji poduzetnici će biti aktivirani na tome projektu. A nakon toga, prvo, potencijal zapošljavanja unutar Plomina, drugo, dodatna vrijednost BDP-u jer je proizvodnja energije veća nego je bila. I treće, rad i održavanje gdje se također na stotine radnih mjesta otvara na takvom jednom objektu. Dobivamo potvrdu da smo energetski lideri regije", zaključno je ustvrdio Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara