Troje mrtvih i 24 ranjenih u napadu na protuvladine prosvjednike u Bangkoku

Troje mrtvih i 24 ranjenih u napadu na protuvladine prosvjednike u Bangkoku

Foto: Guliver image/Getty images

TRI osobe su poginule, a 24 ih je ranjeno u bombaškom napadu u četvrtak usred Bangkoka na protuvladine prosvjednike, zbog čega se širi strah od novog nasilja u toj ustavnoj monarhiji u krizi.

Nakon tjedana smirivanja, do novog nasilja dolazi u trenutku dok oporba nastoji ishoditi uklanjanje privremene vlade, tjedan dana nakon što je sud smijenio premijerku Yingluck Shinawatru.

Prijelazna vlada pokušava za srpanj organizirati novi opće izbore nakon što su prosvjednici omeli održavanje proteklih izbora u veljači.

Crvene košulje, moćan pokret koji okuplja pristaše vlade, brojne među ruralnim stanovništvom sa sjevera i sjeveroistoka zemlje, upozorile su oporbu na opasnost od građanskog rata ako ova ne odustane od rušenja onog što ostaje od kabineta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri nove žrtve u četvrtak podižu na 28 broj mrtvih unazad šest mjeseci, najčešće u pucnjavi nepoznatog podrijetla, oko koje se dvije strane optužuju. Obje imaju ekstremiste koji se zalažu za nasilje.

U napadima unazad šest mjeseci bile su stotine ranjenih, većinom mecima ili u eksploziji granate.

Dvije granate M79 lansirane su rano ujutro u četvrtak na kamp prosvjednika blizu spomenika demokracije, jednog od mjesta okupljanja oponenata vladi. Uslijedila je pucnjava.

"Prva žrtva je prosvjednik koji je spavao kod Spomenika demokraciji. Druga je čuvar koji je podlijegao ranama od metka", izjavio je Wallop Prathummuang, dužnosnik policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara