Turisti iz Rusije, Ukrajine i Kosova mogu ispuniti online zahtjev za vizu

Turisti iz Rusije, Ukrajine i Kosova mogu ispuniti online zahtjev za vizu

Ilustracija: Duje Klarić/Cropix

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova dodatno je pojednostavilo izdavanja viza za ruske, ukrajinske i kosovske državljane te se zahtjev za izdavanje viza od jučer, 2. srpnja može podnijeti i putem online obrasca, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Nakon online ispunjavanja zahtjeva, potrebno ga je otisnuti i s ostalom propisanom dokumentacijom priložiti zahtjevu za vizu te proslijediti nadležnom hrvatskom veleposlanstvu/konzulatu ili viznom centru.

Zahtjev je moguće ispuniti na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ulaskom u Europsku uniju Hrvatska primjenjuje Sporazum EU - Ruska Federacija o olakšanom izdavanju viza za članove službenih izaslanstava, koji na temelju službenog poziva sudjeluju na sastancima, kao i poslovnim ljudima i predstavnicima poslovnih organizacija koji dolaze na temelju poslane pisane zamolbe za sudjelovanje na konferencijama i simpozijima, novinarima, osobama koje sudjeluju u znanstvenim, kulturnim i umjetničkim aktivnostima, sudionicima međunarodnih sportskih događanja, bliskim rođacima i slično.

S prvim srpnja otvorena su još tri vizna centra u gradovima Irkutsk, Khabarovsk, Nizny Novgorod, tako da ih sada ima ukupno deset. 8. srpnja bit će otvoreni vizni centri u Vladivostoku, Samari, Sochi, Kazanu, a 15. srpnja i posljednja tri vizna centra u gradovima Ufa, Omsk, Kalinjingrad.

Zabilježeno je lagano povećanje broja zahtjeva koji se primaju u viznim centrima, a proteklih dana zaprima se oko 1300 zahtjeva dnevno i rješavaju se i prije rokova od 5 odnosno 3 radna dana. Od 1. 1. do 1. 7. ove godine u Moskvi je podneseno 31.505 zahtjeva za vizu, a do sada je izdano 31.366 viza, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara