Turska policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala prosvjednike u Somi

Turska policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala prosvjednike u Somi

Foto: Hina

PRIVATNA tvrtka koja eksploatira rudnik ugljena u Somi na zapadu Turske, gdje je u utorak u nesreći poginulo 284 rudara a 18 ih je još uvijek pod zemljom, objavila je u petak da je točan uzrok požara još uvijek nepoznat ali da je visoka temperatura uzrokovala djelomičan kolaps postrojenja u rudniku.

"Nije riječ o nebrizi", izjavio je Akin Celin, direktor proizvodnje tvrtke Soma Komur Isletmeleri A.S. na konferenciji za tisak u Somi, ističući da je eksplozija ugljene prašine mogla biti uzrok požara koji je zahvatio dijelove rudnika.

Eksplozija prašine je brzo sagorjevanje čestica u zraku u ograničenom području. Ugljena prašina je značajna opasnost u rudniku.

Drugi dužnosnik tvrtke Ramazan Dogru odbacio je tezu o kratkom spoju na transformatoru u oknu, što se ranije spominjalo kao mogući uzrok nesreće.

"To nema veze s transformatorom", kazao je on, objašnjavajući da će točan uzrok incidenta biti poznat kad se skupe svi podaci i provede temeljita istraga. "Ne znamo kako je došlo do te nesreće", dodao je on.

Direktor tvrtke Alp Guerkan je spomenuo "nevjerojatnu tragediju" ustvrdivši da rudnik poštuje sve sigurnosne norme.

Glasnogovornik turske vladajuće stranke AKP-a rekao je da je u posljednjih pet godina u rudniku u Somi bilo 11 inspekcija te da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u ispunjavanju sigurnosnih normi i standarda.

"U tom je rudniku bilo 11 temeljitih inspekcija od 2009. godine ", rekao je glasnogovnornik AKP-a Huseyin Celik na tiskovnoj konferenciji u Ankari.

Turska policija silom rastjerala sudionike prosvjeda u Somi

Turska policija vodenim je topovima, suzavcem i gumenim mecima rastjerala tisuće sudionika prosvjeda održanog u Somi, nedaleko od ugljenokopa, poprišta najveće rudarske katastrofe u Turskoj, u kojoj je u utorak poginulo gotovo 300 rudara, objavile su agencije.

Prosvjed se održavao u glavnoj gradskoj ulici, u kojoj su smještene zgrade mjesnih vlasti, banke i trgovine, a nakon intervencije policije, sudionici su se razbježali po okolnim uličicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je posegnula za silom, policija je nekoliko puta pozvala prosvjednike da se raziđu, ali oni su to odbili, stalno uzvikujući "Ostavka vlade" i "Ne spavaj Somo, ne zaboravi rudare".

Potom su policajci krenuli u napad, na koji su prosvjednici odgovorili bacanjem kamenja na njih. Tijekom akcije ozlijeđeno je najmanje pet osoba, od kojih dva policajca, objavio je AFP.

Od posljedica eksplozije u rudniku ugljena u Somi poginulo je gotovo 300 ljudi, zbog čega se na udaru općeg gnjeva našla turska konzervativna vlada, koju javnost smatra odgovornom za nesreću.

Smrtonosni plin napunio je rudničko okno u Turskoj odmah nakon eksplozije

Ugljični monoksid, koji se stvorio u požaru, ispunio je rov u rudniku u Turskoj odmah nakon eksplozije i za koju minutu tristotinjak rudara bilo je mrtvo, objavila je u petak uprava rudnika, ali još se ne zna što je izazvalo eksploziju koja je dovela do najveće rudarske katastrofe u toj zemlji.

Vjeruje se da je zagrijavanje, zasad neobjašnjeno, u utorak pridonijelo urušavanju rudarskoga okna, nakon kojega je uslijedio požar koji se brzo proširio gotovo dva kilometra pod zemljom, rekao je na konferenciji za novinare direktor rudnika Ramazan Dogru.

Većina od 787 rudara imala je maske za kisik, ali dim i plin proširili su se tako brzo da mnogi nisu uspjeli pobjeći pa su poginule 284 osobe, a za još 18 ljudi vjeruje se da su zarobljeni pod zemljom i malo je vjerojatno da će živi izaći.

"To je nevjerojatna nesreća u rudniku u kojem se u trideset godina dogodilo tako malo nesreća", rekao je predsjednik kompanije Soma Alp Gurkan. "To je rudnik s najboljim rudarima, a opće je prihvaćeno da je najsigurniji i najbolje organiziran".

Sa širenjem spoznaje o razmjerima nesreće, turskom se proširio i bijes, a prosvjedi su dijelom usmjereni protiv vlasnika rudnika jer im je profit važniji od sigurnosti, a dijelom i protiv premijera Tayyipa Erdogana i njegove vlade koju nezadovoljnici smatraju prebliskom s industrijskim tajkunima i zato nesklonu provođenju zakona.

Smirivanju stanja odmaže i snimka Erdogana koji je pljusnuo jednog čovjeka dok se svjetina naguravala s premijerovom pratnjom tijekom posjeta mjestu nesreće u Somi. Taj čovjek, Taner Kuruca potvrdio je da ga je Erdogan pljusnuo, a za televiziju Kanal D rekao je da su ga zatim Erdoganovi čuvari pretukli.

Glasnogovornik Erdoganove stranke AK Huseyin Celik kaže kako nema vizualnih dokaza da je premijer ikoga udario, a njegov savjetnik Yalcin Akdogan u listu Star napisao je kako su "pripadnici banda" izazivali premijerove ljude dok je on išao posjetiti obitelji što žaluju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara