Tursko povjerenstvo odlučilo da se bivšim ministrima ne sudi za korupciju

Tursko povjerenstvo odlučilo da se bivšim ministrima ne sudi za korupciju

Foto: FAH

TURSKO parlamentarno povjerenstvo glasalo je danas protiv suđenja četvorici bivših ministara optuženih u istrazi o korupciji i time je podržalo predsjednika Tayyipa Erdogana nakon skandala koji je uzdrmao njegov krug ljudi od povjerenja.

Erdogan je nazvao taj korupcijski skandal, koji je izbio u prosincu 2013. dok je obnašao dužnost premijera, zavjerom svojih političkih neprijatelja i rekao je da je njegova svrha bila njegovo svrgavanje s vlasti.

Ta je afera dovela do ostavki ministara gospodarstva, unutarnjih poslova i urbanizacije, dok je ministar za pitanja Europske unije Egemen Bagis izgubio svoj položaj u reorganizaciji koja je uslijedila. Sva četvorica odbacila su optužbe za korupciju.

Parlamentarno povjerenstvo, koje ima 14 članova od kojih su devet članovi Erdoganove vladajuće stranke AK, osnovano je u svibnju kako bi proučilo spise tužiteljstva o navodnim prijestupima četvorice ministara.

Član povjerenstva iz redova glavne oporbene stranke CHP rekao je da odluka da se ministre ne pošalje na suđenje predstavlja zataškavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Danas smo u parlamentu svjedočili tome kako je najveći korupcijski skandal u povijesti Turske zataškan po naređenju Stranke AK i predsjednika. Ishod je rastužujući", rekao je novinarima zastupnik CHP-a Levent Gok.

Imunitetni propisi u Turskoj koruptivne političare stavili u "dobar položaj"

Parlament u punom sastavu raspravljat će o odluci povjerenstva do 30. siječnja i donijet će konačnu odluku o tome hoće li ministrima suditi Vrhovni sud.

Imunitetni propisi u Turskoj znače da im se može suditi samo ako se s time suglasi parlament u kojem stranka AK ima veliku većinu.

Erdogan je korupcijski skandal, jedan od najvećih izazova njegovu čelništvu duljem od desetljeća, okarakterizirao kao pokušaj državnog udara koji je organizirao njegov bivši saveznik klerik Fethullah Gulen sa sjedištem u SAD-u, kako bi ugrozio njegovu vlast.

Proveo je čistku državnog aparata premještajući tisuće policajaca i stotine sudaca i državnih odvjetnika za koje je smatrao da su odani Gulenu.

Zapadni saveznici Ankare reagirali su zabrinuto na poteze koje vide kao znakove ugrožavanja vladavine prava nakon što su četiri državna odvjetnika koji su pokrenuli istragu korupcije prošloga mjeseca suspendirani, slučajevi odbačeni a pojačan utjecaj vlade nad pravosuđem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara