Turudić: Josipović i Milanović su davno prešli granicu, ispričati se neću, i da, dobar sam s Karamarkom

Screenshot: HRT

PREDSJEDNIK Županijskog suda Ivan Turudić gostovao je sinoć u Dnevniku HRT-a i objasnio zašto je napao aktualnu vlast te predsjednika Josipovića. Tvrdi da su oni prešli granicu te da se nema nikakvu namjeru ispričati. Priznaje da je dobar s Karamarkom, a na pitanje bi li prihvatio da bude ministar pravosuđa ne želi odgovoriti.

"Oni o kojima sam govorio su davno prošli granicu, to je tema zapravo, zašto sam rekao to što sam rekao? Rekao sam nakon niza njihovih napada, svjedok kojih je cijela Hrvatska. Dakle, tko je prvi počeo? Inače, drago mi je da je predsjednik Josipović pročitao taj intervju, malo se čudim što je on reagirao, a nije reagirao kad su premijer Milanović i razni visoki izvori radili doista neprimjeren pritisak na pravosuđe. Predsjednik se nikad nije oglasio oko toga.", kazao je Turudić tvrdeći da nije on taj koji je prešao granicu.

"Nobilo ne zaslužuje nikakav komentar"

"Nobila uopće neću komentirat, on ne zaslužuje nikakav komentar. Uvijek postoje dvoje-troje ljudi koji služe drugima da bi me kroz novine napadali.", rekao je Turudić ne želeći komentirati reakciju odvjetnika Nobila koji je kazao da se protiv Turudića mora pokrenuti stegovni postupak.

Na komentar novinarke da u zapadnim demokracijama sigurno ne bismo naišli na primjer da jedan sudac komentira vlast, Turudić odgovara: "To je načelno točno, ali u zapadnim demokracijama nismo naišli na primjere da se izvršna vlast tako ponaša prema sudbenoj vlasti. To je pitanje akcije i reakcije."

"U zapadnim demokracijama sigurno se ne vrši takva javna hajka, takav linč, prema sucima koji donose odluke koje se ne sviđaju pojedinim političarima. Sjetite se što je govorio visoki izvor, ali meni se čini da ima više visokih izvora, sjetite što je osoba Zoran Milanović imenom i prezimenom  govorio, on je govorio da suci namjerno krše zakone da on to zna bolje od sudaca jer je on potpisao zakon. Ne smatram da sam narušio trodiobu vlasti.", komentirao je Turudić.

"I da je era Tuđmana, kritizirao bih vlast"

"Sjećam se što je prije pet godina rekao predsjednik Josipović. On je rekao da bi državni odvjetnik trebao biti pomoćnik ministra pravosuđa. Smije li se to komentirati ili ne ili će on danas reći da to nije tvrdio. Nevjerojatno mi je da suci to ne bi smjeli komentirati.", kaže Turudić i dodaje: "I da je era Tuđmana, kritizirao bih vlast."

Govoreći o eventualnom stegovnom postupku, Turudić kaže: "Ako ga bude, bit će, ako ga ne bude, ne bude."

"Nitko mi neće zabraniti komentiranje Oluje"

Ima li ambicija kao budući ministar pravosuđa? "To pitate zato što sam komentirao proslavu Oluje? Ili zbog odnosa s Karamarkom? Ja imam privatne odnose s tim čovjekom, što trebam lagati, vrlo dobro se poznajemo, 15 i više godina, komentirao sam Oluju kao branitelj, nitko mi nitko neće zabraniti da ja to komentirati, ja sam hrvatski branitelj, a ne oni o kojima se pričalo tjedan dana hoće li se zviždati ili ne."

Smatra li da je zviždanje u Kninu primjereno? "Uz rečenicu gdje je pisalo da bih i ja zviždao, u zagradi je pisalo: ha, ha... to je bila šala, za zviždanje, ali neću vam reći jeli primjereno ili nije primjereno", kaže Turudić.

Dodao je kako nevjerojatni likovi postaju zaštitnici lika Franje Tuđmana.

"Milanović se prvi treba ispričati za svo zlo koje je učinio sudbenoj vlasti"

Na pitanje bi li prihvatio da bude ministar pravosuđa, odgovorio je: "Ne želim komentirati".

Na pitanje smatra li da se ispričati ljudima koje je prozvao, Turudić odgovara da ne. "Za što? Za što da im se ispričam? Nimalo! Odavno se premijer trebao cijeloj sudbenoj vlasti ispričati, a ne ja. Baš me briga, tu nema nikakvog osobnog odnosa, on je prvi koji bi se trebao ispričati. Za sve zlo koje je napravio u odnosu prema sudbenoj vlasti, trebao se ispričati", zaključuje Turudić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara