Tuzla: Pronađena tijela četvorice poginulih skupljača ugljena

Tuzla: Pronađena tijela četvorice poginulih skupljača ugljena

Foto: emsc.org

SPASILAČKI timovi uspjeli su danas kasno poslije podne pronaći tijela četvorice muškarca koje je na području površinskog ugljenokopa u Tuzli zatrpao odron zemlje čime je okončana operacija potrage koja je trajala gotovo dvadeset sati, potvrdila je lokalna policija.

Glasnogovornik tuzlanske policije Izudin Šarić potvrdio je novinarima kako su pronađena tijela Alema Dedića, Arifa Alibašića, Adela Šehića i Edina Šerića.

Najavljena je obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti no već sada je jasno kako su se oni ugušili pod debelim naslagama zemlje koja se vjerojatno pokrenula uslijed potresa što se na tuzlanskom području osjetio u subotu iza 22 sata.

Nastradali muškarci poginuli su kada su ilegalno prikupljali ostatke ugljena na površinskom kopu rudnika "Dubrave" što im je bio izvor zarade. Glavni rudarski inspektor Federacije BiH Nuraga Duranović ranije je tijekom dana potvrdio kako su oni na područje ugljenokopa ušli između dvije rudarske smjene.

"To je veliko područje koje je nemoguće potpuno štititi iako je na svakoj prilaznoj cesti rampa i tabla s upozorenjima da je pristup zabranjen", kazao je Duranović.

Potres potaknuo odron zemlje?

Potres jačine 3,6 stupnjeva po Richteru pogodio je sinoć u 22.21 sat Tuzlanski kanton. Epicentar je bio nedaleko Kalesije. Stanovnici su osjetili snažno podrhtavanje tla, javlja Klix.ba

Nakon potresa došlo je do odrona zemlja u tuzlanskom rudniku Dubrave prilikom čega su poginuli muškarci čija su tijela u međuvremenu izvučena.

Iako su na mjesto nesreće došli policija, rudarska inspekcija i ostale službe, zbog slabe vidljivosti i otežanog pristupa satima nisu mogli izvući njihova tijela. Još jutros je na mjesto događaja upućena mehanizacija za otkopavanje zemlje kako bi došli do poginulih.

Mersad Dedić, prvi rudar kojega su spasioci izvukli iz okna, izvučen je bez težih ozljeda te je odbio hospitalizaciju u tuzlanskoj bolnici, javio je ranije danas N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara