U 102. godini umro je general Vo Nguyen Giap: Iz Vijetnama je uspio otjerati Francuze i Amerikance

Screenshot: YouTube

U DOBI od 102 godine umro je legendarni vijetnamski general Vo Nguyen Giap. Brilijantni i nemilosrdni general proveo je posljednje gotovo četiri godine u vojnoj bolnici u Hanoiju gdje je na kraju i umro. Giap je imao problema s plućima zbog čega je svakim danom bio sve slabiji.

Giap je bio narodni heroj, a jedina osoba važnija od njega bio je predsjednik Ho Chi Minh koji je odveo Vijetnam do neovisnosti. "Crveni Napoleon", kako su ga zvali, vodio je gerilsku vojsku koja je okružila i uništila francusku vojsku kod Dien Bien Phua 1954. godine. Ta pobjeda vodila je do neovisnosti Vijetnama, ali i do urušavanja kolonijalizma u Indokini. Tu važnu pobjedu još uvijek izučavaju u vojnim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Giap je također porazio i vladu Južnog Vijetnama koju su potpomagale Sjedinjene Američke Države. Nakon te pobjede koja se dogodila u travnju 1975. godine došlo je do ponovnog ujedinjenja zemlje koja je bila podijeljena na komunistički i nekomunistički dio, javlja AP.

General Giap, rođen 25. kolovoza 1911. godine, ostao je nakon ratovanja u politici. I u dubokoj starosti bio je upućen u politiku i druge događaje sve dok nije bio hospitaliziran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara