U Argentini počelo suđenje za "letove smrti": Protivnike diktature drogirali i žive bacali iz zrakoplova u more

Ilustracija: Arhiva

U ARGENTINI je počeo sudski proces protiv 66 vojnika i dvojice civila optuženih za sudjelovanje u "letovima smrti" tijekom kojih su protivnici diktature izbacivani iz zrakoplova u more. Među optuženima je i osam pilota letova smrti koji su usmrtili nekoliko stotina oporbenjaka. Mnogi od protivnika diktature bili su drogirani prije nego što su iz zrakoplova živi bačeni u more.

Vodi se proces o 789 slučajeva kršenja ljudskih prava, i to je najveći proces za zločine tijekom diktature od 2003. godine, kada se sudilo za zločine protiv čovječnosti u Mornaričkoj školi za mehaniku u Buenos Airesu, koja je bila najveći tajni centar za mučenje i ubijanje.

Među optuženima je argentinsko-nizozemski pilot Julio Poch djelatnik nizozemske tvrtke Transavia, filijale Air Francea i KLM -a. Optužen je i državni tajnik za financije tijekom diktature Juan Alemann zbog sudjelovanja na ispitivanjima i mučenjima Orlanda Ruiza, kojeg su tada optužili za sudjelovanje u atentatu na Alemanna. Sudit će se i bivšim vojnicima Alfredu Astizu i Jorgeu Tigre Acosti. Oni su 2010. osuđeni na doživotni zatvor u procesu zbog kršenja ljudskih prava u Mornaričkoj školi.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara