U Australiji započelo glasanje, Hrvatin u drugom krugu očekuje veću izlaznost

U Australiji započelo glasanje, Hrvatin u drugom krugu očekuje veću izlaznost

Foto: FAH

OTVARANJEM tri od ukupno četiri biračka mjesta u Australiji, u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu započeo je drugi krug izbora za predsjednika Republike - birači odlučuju između SDP-ova Ive Josipovića i HDZ-ove Kolinde Grabar Kitarović.

Birališta su u 21 sat otvorena u Canberri, Sydneyu i Melbournu, potvrdila je Hini potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković. Biralište u zapadnom dijelu Australije, u Perthu otvara se u ponoć (po hrvatskom vremenu).

U 23 sata otvara se biralište u Japanu, a u ponoć u Kini.

Posljednje će se, u ponedjeljak u četiri sata ujutro po hrvatskom vremenu, otvoriti biralište u Los Angelesu.

Kao i u prvom izbornom krugu, 28. prosinca prošle godine, izbori za hrvatskog predsjednika, osim u Hrvatskoj, provest će se u još 50 zemalja, na 92 biračka mjesta, dva više nego prije dva tjedna. Naime, zbog povećanog broja aktivno i prethodno registriranih birača po još jedno biračko mjesto određeno je u Duesseldorfu i Frankfurtu. Njemačka je time 'dobila' 15 biračkih mjesta, isto koliko i Bosna i Hercegovina. U inozemstvu će se u nedjelju moći glasovati samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Hrvatin: Za očekivati je veći odaziv birača u drugom krugu predsjedničkih izbora

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin očekuje da će se u drugom krugu predsjedničkih izbora na glasovanje odazvati veći broj glasača nego u prvom, kada je glasovalo njih 47 posto, s obzirom da je za drugi krug izbora registrirano oko 20.000 birača više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usporedimo li odaziv sa prošlim predsjedničkim izborima 2009., tada je odaziv u drugom krugu bio veći za oko pet posto, a izašlo je gotovo 280.000 birača više nego u prvom krugu. U drugom krugu ovih izbora vjerojatno će vremenski uvjeti biti povoljniji (no u prvom krugu) i za očekivati je i veći odaziv, izjavio je Hrvatin u subotu u Dnevniku HTV-a.

Napomenuo je kako uoči drugog kruga izbora bilo kršenja izborne šutnje, najčešće putem slanja sms-ova, e-mailova i dostavom promidžbenog materijala u poštanske sandučiće građana te da DIP u vezi s tim poduzima određene radnje.

"Pred prvi krug izbora upozorio sam da se nalazimo u elektronskom dobu kada je to počela biti moda. Ukazali smo da je to nedopušteno i zatražili da se s tim odmah prestane. Poduzimamo određene radnje kako bi se utvrdilo s kojih brojeva telefona ili drugih uređaja dolaze takve poruke", rekao je predsjednik DIP-a.

Na pitanje mogu li i kako na biračkim mjestima u inozemstvu glasovati oni koji se do danas nisu registrirali, Hrvatin je odgovorio kako "svi oni koji imaju prebivalište izvan Hrvatske, a nisu se aktivno registrirali u hrvatskom veleposlanstvu odnosno generalnom konzulatu gdje su biračka mjesta otvorena, moći će zatražiti promjenu svog glasačkog prava i dobiti potvrdu s kojom će otići na biračko mjesto i glasovati. Međutim, oni koji nemaju prebivalište u inozemstvu već u Hrvatskoj, iako faktički žive inozemstvu, neće moći iskoristiti tu mogućnosti", pojasnio je.

Ako bude gužve i u 19 sati, može se glasati

Kad je riječ mogućnostima glasovanja u BiH u slučaju gužvi na izbornim mjestima, Hrvatin je rekao kako će svoje biračko pravo moći iskoristiti svi koji se nađu na biračkom mjestu u 19 sati.

"Imamo pripremljene protokole za takav način glasovanja. Svi koji se u 19,00 sati nađu na biračkom mjestu čekajući na glasovanje, moći će dovršiti glasovanje, a oni koji dođu nakon 19 sati, neće moći glasovati", rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara