U Austriji skup pobunjenih svećenika koji zagovaraju modernizaciju Crkve: Traže ređenje žena i dozvolu novog braka nakon razvoda

Foto: Ilustracija

TRIDESETAK svećenika iz šest zemalja okupilo se u Bregenzu na zapadu Austrije gdje će do subote na prvom međunarodnom susretu svećenika koji zagovaraju modernizaciju Katoličke crkve raspravljati o reformama.

Na poziv austrijske i švicarske "Inicijative svećenika", predstavnici iz tih dviju zemalja te njihovi kolege iz Njemačke, Irske, Australije i Sjedinjenih Država razgovarat će o budućnosti župa i stanju Katoličke crkve pod vodstvom pape Franje, najavili su organizatori.

Crkveni liberali polažu nade u papu Franju koji se izjasnio za reformu Kurije, središnje uprave Katoličke crkve i progovorio jezikom tolerancije o mnogim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inicijativa svećenika", pokret što ga je pokrenuo austrijski svećenik Helmut Schueller, proširio se napose 2011., kada mu je pristupilo više od 300 svećenika, a uživa i veliku potporu stanovništva u Austriji. Neke od reforma koje traži su zaređenje žena za svećenice i pravo razvedenima da ponovno sklope brak.

Katolička crkva dosad je odbacivala takve zahtjeve, a papa Franjo zatvorio je vrata inicijativi ređenja žena.

No taj papin odgovor nudi "više zaključaka". "Vrata se mogu ponovno otvoriti ako nisu zapečaćena", rekao je za Reuters Shcueller i priznao da je riječ o tako "velikoj kulturnoj promjeni da za nju treba vremena".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara