U BiH se prijavilo dvije tisuće ljudi za glasanje; U Hrvatskoj danas kandidati moraju raditi ono što su i dosad radili - šutjeti

Screenshot: izbori.hr

POČELA je predizborna šutnja. Iz Državnog izbornog povjerenstva poručuju da je za izbore sve spremno, kandidate mole da ne krše predizbornu šutnju, a apel upućuju i poslodavcima.

Na ukupno 6.614 biračkih mjesta u Hrvatskoj, građani u nedjelju biraju predstavnike za Europski parlament. Na izbornom listiću je 28 kandidacijskih lista s po 12 kandidata. S obzirom da je listić većeg formata od uobičajenog, potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković građanima savjetuje.

"Birač kada otvori glasački listić neka pročita naputak o načinu glasovanja. Ispravno popuniti glasački listić znači zaokružiti redni broj ispred naziva liste, a uz to, birač može zaokružiti i pojedinog kandidata na toj listi, kojemu daje prednost u odnosu na ostale kandidate", pojasnila je  Jozić Ileković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz DIP-a apeliraju na kandidate da se do sutra u 19 sati suzdrže od bilo kakvih izjava vezanih uz njihov izborni program. A apeliraju i na poslodavce.

"Apeliramo na poslodavce da omoguće svojim radnicima glasovanje na izborni dan i da im na taj način omoguće da ostvare svoje Ustavom i zakonom propisano pravo. Stoga, molimo da odgovarajućom organizacijom svojih poslovnih procesa omoguće da radnici glasuju u nedjelju, 14. travnja", kaže Jozić Ileković.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova javljaju kako će za vrijeme održavanja izbora, u svim policijskim postaja u Hrvatskoj, od 7 do 19 sati, raditi službe za vođenje evidencije prebivališta i boravišta te službe koje obavljaju upravne poslove. Pa ako vam bude potrebna potvrda o prebivalištu ili boravištu, moći ćete ju podići u vremenu od 7 do 19 sati.

Otvorena biračka mjesta u BIH

Za glasanje se prijavilo oko dvije tisuće Hrvata koji žive u BiH

Rano jutros otvorena su biračka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima građani s hrvatskim državljanstvom mogu glasovati na izborima za zastupnike u EU parlamentu. Dva su biračka mjesta u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, tri u Generalnom konzulatu u Mostaru te po jedno u Banja Luci i Tuzli. Za glasanje se prijavilo oko dvije tisuće hrvatskih državljana koji žive u BiH, no pretpostavlja se kako bi ih na izbore moglo izaći i puno više. Glasati mogu danas do 19 te još sutra od 7 do 19 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara