U Damasku likvidiran sirijski general, neredi se prelijevaju - u Libanonu 18 mrtvih

Foto: AFP

DRŽAVNA novinska agencija SANA izvijestila je da su tri naoružana napadača otvorila vatru na brigadnog generala Issu al-Khoulija. General je ubijen u blizini svog doma u kvartu Rukn-Eddine. Al-Khouli bio je liječnik i zapovjednik vojne bolnice Hamish u glavnom sirijskom gradu. Nitko nije preuzeo odgovornost za ubojstvo.

Damask je strogo kontrolirano područje, te je ovaj napad možda indikator da se pobunjenici uspijevaju probiti i do tako strogo čuvanog glavnog grada.

Ovakve likvidacije nisu neuobičajene u drugim dijelovima Sirije, no ovo je prvi put da je ubijena neka toliko visoko pozicionirana osoba. Ipak, likvidacije nižih časnika događale su se i ranije.

Neredi u Siriji odavno su izmakli kontroli. UN je prestao brojati žrtve još u siječnju jer je kaos bio toliki da se nije mogao pratiti trag žrtvama, odnosno nije bilo moguće provjeravati broj mrtvih, prenosi Associated Press.

Sirijske trupe danas su, nakon likvidacije generala, pojačale bombardiranje okruga Baba Amr u glavnom gradu Homsa, ubivši između 4 do 15 ljudi, prenosi USA Today. Podatci o sirijskim žrtvama često su različiti jer različite organizacije za ljudska prava prikupe različite podatke, a provjeriti informacije postalo je nemoguće.

Aktivisti javljaju da je od prošlog tjedna, koliko traje intenzivno granatiranje Homsa poginulo najmanje 400 ljudi.

Nasilje se preljeva u Libanon

U sjevernom libanonskom gradu Tripoliju je uslijed žestokih sukoba između Sunita koji su protivnici Assadovog režima i Alawita koji ga podržavaju smrtno stradalo 18 ljudi. Libanonski Tripoli već je nekoliko godina poprište sukoba većinskih Sunita i manjinskih Alawita. Alawiti su odani Hezbollahu te podupiru Iran i Siriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara