U Ferguson stigla Nacionalna garda, pozivaju se građani da ne pucaju na policiju

Foto: FAH

PRIPADNICI američke Nacionalne garde stigli su u ponedjeljak sredinom dana u Ferguson kako bi uspostavili mir u tom predgrađu St. Louisa nakon višednevnih nereda potaknutih policijskim ubojstvom crnog tinejdžera u nejasnim okolnostima, prenose agencije. Uz raspoređivanje vojnika koji su došli pomoći policijskim snagama, guverner savezne države Missouri Jay Nixon je u priopćenju objavio da se u ponedjeljak ukida policijski sat, nakon što je bio uveden dvije prethodne noći, prenosi AFP.

Ograničen zadatak Nacionalne garde

U noći između nedjelje i ponedjeljka u Fergusonu su se unatoč policijskom satu, prosvjednici ponovno sukobili sa snagama reda, što je potaknulo guvernera Nixona da naredi raspoređivanje vojnika Nacionalne garde.

"Zadatak Nacionalne garde bit će ograničen ... policija će se koncentrirati na zaštitu osoba koje mirno prosvjeduju, stanovnika i imovine", objasnio je guverner.

Mladi crnac Michael Brown ubijen je 9. kolovoza, nenaoružan, u vrlo nejasnim okolnostima. Ubio je ga je bijeli policajac što je dovelo do višednevnih rasno motiviranih nemira.

Nixon je rekao da se "sve veći i organizirani broj pojedinaca, među kojima mnogi dolaze izvan grada i države, uključuje i nasilje i kriminal koji ugrožava stanovnike i poslove".

Ne pucajte na policiju

"Pozivam sve stanovnike Fergusona i Missourija da snažno osude te protuzakonite aktivnosti, koji uključuju pucanje na policiju i civile, bacanje Molotovljevih koktela i pljačku", kazao je i objasnio da je pozvao državnu vojsku kako bi se obnovio mir i poredak u zajednici.

U međuvremenu New York Times je objavio kako su rezultati privatne obdukcije pokazali da je ubijeni Michael Brown upucan najmanje šest puta.

Navodeći liječnika Michaela M. Badena, kojeg je Brownova obitelj zadužila za obdukciju, list piše da je Brown (18) od tih pet hitaca dva zadobio u glavu te da meci koji su ga pogodili nisu ispucani iz blizine.

Glasnogovornik policije u Fergusonu kazao je da njegov odjel nije vidio izvješće i da nema komentara.

"Nije trebao pucati toliko puta"

Browna je ubio bijeli policajac Darren Wilson. Baden je kazao da cilj njegove obdukcije nije bio utvrditi je li pucnjava bila opravdana, ali je rekao da policajac "nije trebao pucati toliko puta". "Zasad postoji premalo informacija kako bi se forenzički mogla rekonstruirati pucnjava".

Policija tvrdi da je Wilson ubio Browna u policijskom vozilu dok su se navodno natezali oko pištolja, ali svjedoci kažu suprotno, da je mladić ubijen izvan vozila, držeći ruke u zraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara