U Francuskoj trodnevna žalost zbog pada aviona u Maliju: "Istraga će biti duga"

U Francuskoj trodnevna žalost zbog pada aviona u Maliju: "Istraga će biti duga"

Foto: chello.nl

CRNE kutije alžirskog zrakoplova koji se srušio u Maliju trebaju stići u Francusku koja je spustila zastave na pola koplja u ponedjeljak, na početku trodnevne žalosti za 118 poginulih među kojima je najviše francuskih državljana, prenose agenciju uz vijest da je predsjednik Francois Hollande održao novi sastanak na temu katastrofe.

Dvije crne kutije, koje su bilježile parametre leta i razgovor u pilotskoj kabini, trebale bi dati elemente francuskim istražiteljima kako bi rasvijetlili okolnosti drame teško pristupnom području savane i djelomice pustinji.

Svi putnici i članovi posade poginuli su u nesreći, a među njima 54 državljana Francuske.

Četvrti put u pet dana Hollande je u ponedjeljak ujutro okupio svoj kabinet, premijera Manuela Vallsa i ministre zadužene za istragu pada zrakoplova koji se prošli tjedan srušio na letu AH5017 iz Ouagadougoua u Burkini Faso za Alžir.

U zrakoplovu tipa McDonnell Douglas MD-83, koji je kompanija Air Algerie unajmila od španjolske tvrtke SwiftAir, bila su osim Francuza 23 državljana Burkine Faso, osam Libanonaca, šest Alžiraca, a ostali su bili druge nacionalnosti uz španjolsku posadu.

Zrakoplov se srušio pri vrlo teškim meteorološkim prilikama, no Francuska ne isključuje nijednu hipotezu kao moguć uzrok nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stručnjaci na licu mjesta nastavili su u nedjelju rad u teško pristupačnoj zoni zbog čega blijede nade obitelji da će dobiti posmrtne ostatke 118 poginulih u nesreći. 

"Istraga će biti duga"

Francuski stručnjaci su u ponedjeljak počeli očitavati podatke iz crnih kutija iz zrakoplova Air Algerie koji se srušio u Maliju, pri čemu je poginulo 118 osoba, među kojima 54 Francuza, ali bi istraga mogla potrajati a skupljanje posmrtnih ostataka bi moglo biti otežano.

"Sve će se pretpostavke ispitati tijekom istrage", ponovio je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "Sigurno znamo da su vremenske prilike te noći bile loše, da je posada zrakoplova tražila promjenu rute a onda i povratak, nakon čega je kontakt izgubljen", dodao je na tiskovnoj konferenciji.

Istražitelji Ureda za istragu i analizu (BEA) očitali su pokazatelje leta AH5017 iz prve crne kutije ali je očitavanje razgovora u pilotskoj kabini iz druge kutije još bilo u tijeku u ponedjeljak navečer.

"Uređaj za snimanje zvuka oštećen je u padu. Nastavljamo raditi na očitavanju podataka s tog uređaja", navodi BEA.

Francuski istražitelji rade na "očitavanju podataka (...). Za taj će posao trebati vremena. Budu li podatci iskoristivi, za njihovu analizu i očitavanje trebat će možda više tjedana", upozorio je nešto ranije francuski državni tajnik za promet Frederic Cuvillier na tiskovnoj konferenciji.

U Francuskoj je u ponedjeljak proglašena trodnevna nacionalna žalost, što je odluka koju vlasti rijetko donose. Nitko od 118 putnika i članova posade nije preživio nesreću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara